Dijabetes i rizik od limfoma

Dijabetes i rizik od limfoma

Dijabetes i rizik od limfoma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijabetes bi mogao biti povezan s rizikom pojave limfoma.

Doima se da se više slučajeva raka krvi klasificiranog kao non-Hodgkin kimfom ili NHL pojavljuje među pojedincima s dijabetesom nego u onih koji ga nemaju, o čemu su izvijestili istraživači, objavljeno je na Reuters Healthu.

«Iako je relativni rizik umjeren, s obzirom na brzi porast incidencije i prevalencije dijabetesa, broj slučajeva NHL povezanih s dijabetesom mogao bi potencijalno biti vrlo visok,» istaknuli su dr. Anastassios G. Pittas i njegovi kolege u svom izvještaju objavljenom u medicinskom časopisu «Diabetes Care».

Pittas, s Tufts University School of Medicine, Boston i njegovi tim pronašli su 16 prijašnjih studija koje izvještavaju o povezanosti između dijabetesa i NHL. Kombinirani podaci iz svih studija pokazali su da je vjerovatnost razvoja NHL bila 19% viša kod pojedinaca s dijabetesom u usporedbi s kontolnom skupinom bez dijabetesa.

Istraživači su istaknuli da se incidencija NHL-a povisila od 1958. godine. Oni su mišljenja da imunološke promjene povezane s dijabetesom «mogu, barem djelomično, pridonijeti povišenom riziku od pojave NHL-a koji je opisan u ovoj studiji.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti