Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu: Zdrava radna mjesta – upravljanje stresom

Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu: Zdrava radna mjesta – upravljanje stresom

Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu: Zdrava radna mjesta – upravljanje stresom
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.10.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu 2015. godine, održava se treći tjedan u listopadu tj. od ponedjeljka 19. do nedjelje 25. listopada. “Europski tjedna za sigurnost i zdravlje na radu” pokrenula je 2000. godine Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Jedan od glavnih alata EU-OSHA kampanja je podizanje svijesti o pitanjima koja se odnose na sigurnost i zdravlje na radu te promicanje ideje da su dobro zdravlje i sigurnosti na radu dobri za posao.

Kampanje, od kojih svaka sada traje dvije godine, uključuju stotine organizacija iz svih zemalja članica, kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja EU-a i zemalja Europskog gospodarskog područja. EU-OSHA izrađuje informacije, praktične upute i alate koji omogućuju besplatnu dostupnost promidžbenih materijala na više od 20 europskih jezika. EU-OSHA također pruža potporu poduzećima i drugim tijelima koje žele organizirati događaje u svrhu podizanje svijesti o važnosti sigurnosti i zdravlja na radu.

Tema kampanje 2014.-2015. godine je stres i psihosocijalni rizici, a moto Zdrava radna mjesta -upravljanje stresom.

Stres je drugi najčešći zdravstveni problem vezan uz rad u Europi. Loše psihosocijalno radno okruženje može imati značajne negativne učinke na zdravlje radnika. Smatra se da stres i drugi psihosocijalni rizici uzrokuju više od polovice (50-60%) svih izgubljenih radnih dana radi bolovanja.

Pojedinac nije kriv za stres na radnom mjestu već je to organizacijski problem. To je jedan od najčešćih rezultata lošeg psihosocijalnog radnog okruženja. Psihosocijalni rizici proizlaze iz lošeg dizajna i organizacije rada i upravljanja, kao i lošeg socijalnog konteksta rada što može dovesti do negativnih psihičkih, fizičkih i društvenih ishoda.

Uvjeti rada koji mogu dovesti do psihosocijalnih rizika:

 • prekomjerno opterećenje ili vremensko ograničenje;
 • proturječni zahtjevi;
 • nedostatak jasnoće o ulozi radnika;
 • neučinkovita komunikacija;
 • loše provedene organizacijske promjene.

Nezdravi društveni kontekst se odlikuje situacijama u kojima postoji / je:

 • nedostatak podrške od strane uprave ili kolega;
 • loši međuljudski odnosi;
 • zlostavljanje, agresija i nasilje;
 • poteškoće u usklađivanju obaveza na poslu i kod kuće.

Psihosocijalne rizike ne treba miješati sa zdravim, stimulirajućim, ali poticajnim radnim okruženjem u kojem su radnici visoko motivirani i poticani da rade najbolje što mogu.

Iako se psihosocijalni rizici javljaju na svakom radnom mjestu, može ih se uspješno procijeniti i njima upravljati čak i ograničenim sredstvima. Kampanja pruža podršku i smjernice radnicima i poslodavcima u upravljanju stresom i psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu. Kako bi im se to olakšalo promiče se korištenje praktičnih i za korisnike prijateljskih alata.

Obilježavanju Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu pridružio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo postavljanjem online upitnika za procjenu psihosocijalnih rizika na radnom mjestu za svoje djelatnike. Anketiranje je organizirano povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, te Europskog tjedna sigurnosti i zaštite na radu. Namjera je ankete potaknuti na ulaganje, održavanje i poboljšanje mentalnog zdravlja na radnom mjestu i osvijestiti važnost upravljanja stresom i psihosocijalnim rizicima. Rezultati ankete bit će predstavljeni na jednom od redovitih stručnih sastanaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti