Evo kako eterična ulja utječu na anksioznost

Evo kako eterična ulja utječu na anksioznost

Evo kako eterična ulja utječu na anksioznost
  • Objavljeno: Subota, 03.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Sama pomisao na eterična ulja i opuštanje čini vas manje nervoznima pa bi upravo tom logikom esencijalna ulja trebala pomoći u liječenju anksioznosti. Upravo to vjerovanje vlada svijetom već dugi niz godina. Provedena su i istraživanja koja podupiru ovu teoriju, ali rijetko kad se naglasi da su istraživanja provedena na miševima.

Zato su znanstvenici odlučili ponoviti istraživanja, ovaj put na ljudima, kako bi ustanovili postoji li veza između esencijalnih ulja i anksioznosti.

Rezultati dobiveni iz više različitih istraživanja bili su u najmanju ruku miješani, odnosno suprotni. Neka istraživanja potvrdila su da upotreba eteričnih ulja smanjuje razinu stresa i umiruje puls u situacijama koje su izrazito stresne, poput pisanja ispita.

Međutim, ostala istraživanja potvrdila su da neki od klasičnih mirisa, poput eteričnog ulja ružmarina, mogu dodatno aktivirati mozak i povećati anksioznost i tjeskobu.

Znate li da ovi mirisi odmah popravljaju raspoloženje!

Zaključak ovih istraživanja sa suprotnim rezultatima je da, iako eterična ulja umiruju tijelo i smanjuju stres, ne moraju djelovati isto kod svih osoba. Kod većine će imati smirujući efekt, ali kod nekih osoba dolazi do pogoršanja simptoma, kada je riječ o specifičnim mirisima.

Budući da efekti nisu dovoljno jaki, eterična ulja se ne mogu uzeti u obzir za liječenje anksioznosti. No, možete isprobati kako biste saznali kakav učinak imaju na vas. Ako ste spremni na ovaj jednostavan izazov, preporučuje se da koristite klasična eterična ulja koja imaju intenzivan miris, poput: lavande, ružmarina, naranče, bergamota i kamilice.

Saznajte kako napraviti domaću kozmetiku s eteričnim uljem naranče!

Ulja možete koristiti za inhalaciju ili udisanje, što je najjednostavniji način. Možete ga pomiješati s vodom i staviti u raspršivač zraka za stan ili auto, možete se u njemu kupati ili ga koristiti kao prirodni preparat za kosu i kožu, možete ga nanijeti na odjeću i jastučnice ili ga koristiti na bilo koji drugi način koji vama najviše odgovara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti