Evo kako mobitel utječe na naš mozak!

Evo kako mobitel utječe na naš mozak!

Evo kako mobitel utječe na naš mozak!
  • Objavljeno: Subota, 09.12.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Iako većina ljudi priznaje da više ne može ni zamisliti život bez pametnog telefona, još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći da je riječ o pravoj ovisnosti.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da pretjerana upotreba mobitela kod tinejdžera može izazvati neravnotežu u mozgu. U istraživanju je sudjelovalo 38 muških i ženskih tinejdžera koji većinu vremena provode na mobitelu. Polovica ispitanika je bila potpuno neovisna, dok jedruga bila gotovo nerazdvojna od mobitela i ovisna o internetu.

Saznajte zašto ne možemo živjeti bez mobitela!

Simptomi ovisnosti o mobilnom telefonu nisu konkretno definirani, no stručnjaci smatraju da uključuju nemogućnost odvajanja od mobitela, razdražljivost kada mu ne mogu pristupiti i prekomjerno korištenje mobitela što negativno utječe na njihov rad, društvene vještine ili zdravlje.

Oni koji su na većoj razini ovisnosti, imaju znatno veću vjerojatnosti da će biti depresivni, anksiozni, impulzivni i patiti od nesanice. Oni najgore pogođeni su imali 9 tjedana kognitivne bihevioralne terapije kako bi pokušali ublažiti ovisnost o pametnim telefonima.

Pomoću specijalnog MR (magnetska rezonancija) uređaja, tim stručnjaka je pregledao kemijski sastav dijelova mozga prije i nakon bihevioralne terapije. Ustanovljeno je da su prije terapije bili blokirani neki impulsi u mozgu koji utječu na emocije i koncentraciju, dok su nakon terapije bili značajnije izraženi.

Još uvijek ne možemo sa sigurnošću govoriti o pravoj ovisnosti ali definitivno se možemo posvetiti proučavanju ovog sve češćeg fenomena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti