Pušenje i rak debelog crijeva

Pušenje i rak debelog crijeva

Pušenje i rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Subota, 27.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pušenje je povezano s kolorektalnim karcinomom.

Već je godinama poznato da je pušenje povezano s povišenim rizikom od raka pluća, a sada su istraživači otkrili da je odgovorno i za povišen rizik od kolorektalnog karcinoma, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Duhan je sam bio odgovoran za oko 5,4 milijuna smrtnih slučajeva samo u 2005. godini, no i dalje ima, prema procjenama, oko 1,3 bilijuna pušača diljem Svijeta. Istraživači na European Institute of Oncology proveli su meta-analizu 106 studija koje su uključivale gotovo 40000 novih slučajeva kolorektalnog karcinoma da bi utvrdili postoji li njegova povezanost s pušenjem.

Pronašli su da je pušenje povezano s povišenjem rizika za 18% od razvoja kolorektalnog karcinoma. No ipak, povezanost je bila statistički značajna samo nakon 30 godina pušenja. Pušači su imali i 25% viši rizik od umiranja od kolorektalnog karcinoma u usporedbi s onima koji ne puše. Rizik od smrti bio je viši s većim brojem popušenih cigareta na dan tijekom dužeg razdoblja.

«Smatramo da je pušenje važan čimbenik koji bi se trebao razmotriti kada se odlučuje o tome u kojoj dobi treba početi probir na kolorektalni karcinom, ili sa smanjenjem dobi kod pušača ili povećanjem dobi kod nepušača.», izjavili su autori studije koja je objavljena u časopisu «The Journal of the American Medical Association».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti