Glukozamin ne ublažava osteoartritis?

Glukozamin ne ublažava osteoartritis?

Glukozamin ne ublažava osteoartritis?
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osteoartritis je učestala bolest koja uzrokuje dugoročne bolove u zglobovima. Osteoartritis nastaje kada se hrskavica ošteti. To uzrokuje natečenost, bolove i osjetljivost u zglobovima. Što je oštećenje hrskavice veće, to su bolovi intenzivniji.

Osteoartritis se može ublažiti promjenama životnih navika, uzimanjem tableta protiv bolova ili transplantacijom oštećenog zgloba. Neke osobe uzimaju glukozamin kako bi ublažile bolove i osjetljivost zglobova.

Glukozamin je neophodan za izgradnju hrskavice i kostiju. Dostupan je u obliku suplemenata. Prethodna istraživanja su pokazala različite rezultate, stoga postoje brojne dvojbe oko učinkovitosti glukozamina.

Provjerite koji su faktori rizika za nastanak osteoartritisa!

U ovom istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovala 201 osoba u dobi od 35 i 65 godina. Sudionici su osjećali blagu do umjerenu bol u oba koljena koja je bika uzrokovana osteoartritisom. U razdoblju od 6 mjeseci, polovica sudionika je svaki dan uzimala 15000 miligrama glukozamina, a druga polovica placebo.

Na kraju istraživanja su znanstvenici usporedili obje grupe kako bi ustanovili je li došlo do ikakvih promjena.

Rezultati su pokazali da glukozamin nije smanjio bolove u koljenima i da nije postojala značajna razlika između skupine koje je uzimala glukozamin i skupine koja je uzimala placebo.

Istraživanja, koja nasumce podijele sudionike u različite grupe, su u pravilu pouzdana, ali ovo istraživanje je poprilično malo, što znači da rezultate trebamo uzeti s rezervom, prenosi WebMD.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti