HIV se može skrivati u mozgu

HIV se može skrivati u mozgu

HIV se može skrivati u mozgu
  • Objavljeno: Utorak, 31.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kod 10 posto pacijenata virus HIV-a je iskorijenjen iz krvi, ali je preživio u spinalnom likvoru.

Ovo su rezultati istraživanja švedskih istraživača koji su analizirali uzorke od oko 70 pacijenata zaraženih HIV-om, a koji su pritom konzumirali lijekove za HIV. Ispitivanja su pokazala da oko 10 posto pacijenata, veći udio nego što se očekivalo, ima tragove virusa u spinalnom likvoru, ali ne i u krvi.

Drugo istraživanje je utvrdilo da 60 posto, od 15 posto zaraženih HIV bolesnika liječenih lijekovima, nakon nekoliko godina pokazuje znakove upale u spinalnom likvoru, iako su razine bile niže nego što su bile bez liječenja.

Lijekovi za HIV mogu spriječiti umnožavanje virusa, ali virus isto tako inficira mozak i može uzrokovati štetu ako se infekcija ne liječi, objašnjava vodeći istraživač dr. Arvid Eden, liječnik i istraživač na Institutu za biomedicinu na Sveučilištu u Gothenburgu.

„Protuvirusno liječenje u mozgu je komplicirano zbog više faktora, dijelom zato što je okružen zaštitnom barijerom koja utječe na to kako će proći lijekovi do njega," komentira Eden.

„To znači da mozak može djelovati kao rezervoar u kojem tretman na virusu može biti manje učinkovit."

Nejasno je da li male količine virusa u likvoru predstavljaju rizik za buduće komplikacije, dodaju istraživači. Ipak, rezultati pokazuju da „moramo uzeti u obzir efekte u mozgu pri razvoju novih lijekova i strategija liječenja za HIV infekcije," zaključio je Eden.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti