Zdravo i ekološko pranje rublja!

Zdravo i ekološko pranje rublja!

Zdravo i ekološko pranje rublja!
  • Objavljeno: Utorak, 31.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pranje rublja bez deterdženta!?

Pranje rublja je vrsta čišćenja koje najčešće obavljamo i koje iz tog razloga iziskuju najviše vremena, ali i novca. Ujedno, vrlo bitan aspekt kod pranja rublja je i ekologija, to jest priroda kojoj s velikim količinama kemijskih deterdženata znatno oštećujemo.

Alternative deterdžentima za rublje postoje već jako dugo, no često su one nepraktične i skupe pa se uglavnom vraćamo provjereno efikasnim kemijskim prašcima ili tekućinama za pranje rublja. No, da to ne mora biti pravilo, potvrđuju eko kugle namijenjene pranju rublja gotovo bez deterdženta. Ovaj genijalan izum star je gotovo četrdeset godina, no visoka cijena dugo ga je vremena udaljavala od masovne upotrebe. Razvojem tehnologije i porastom potražnje eko kugla postala je cjenovno mnogo prihvatljivija i sada svatko ima priliku prati svoje rublje gotovo bez upotrebe deterdženta. Eko kugla će zamijeniti između 80 i 90% deterdženta koji inače koristite, što znači da ćete po pranju trebati, tako reći, prstohvat praška.

Eko kuglaKugla je iz tog razloga idealna za ljude koji imaju problema s kožom, osjetljivi su na kemikalije ili se radi o osjetljivoj dječjoj koži. Sada se prirodno nameće pitanje što je to u toj eko kugli, što omogućava pranje bez deterdženta? Ovdje nije riječ ni o kakvim čudotvornim procesima, već o mudro primijenjenim kemijskim svojstvima titan i silicij dioksida, implementiranih u keramičke kuglice unutar kugle. Zahvaljujući njihovim fotokatalitičkim svojstvima, čestice titana i silicija, nakon što ih obasja svetlost (kuglu je dovoljno jednom mjesečno staviti na sunce), imaju sposobnost odstranjivanja nečistoća i masnoća s tkanina. Kako prilikom pranja s eko kuglom rublje neće otvrdnuti, ne štedimo samo na deterdžentu već i na omekšivaču, iako ga možemo dodati samo malo, budući da kugla ne ostavlja nikakav miris.

Eko kugla se isplati već nakon otprilike dva do tri mjeseca, a budući da traje do 1000 pranja, možemo je koristiti čak tri godine, a u tom razdoblju eko kugla se višestruko isplati, a ne treba posebno isticati ekološke dobrobiti, koje su također posljedica njenog korištenja. Ako u potpunosti želite djelovati ekološki svjesno, onda uz eko kuglu preporučamo korištenje kakvog biorazgradivog deterdženta od prirodnih sastojaka.

Eko kuglu je moguće nabaviti u Tehno procesu u Zagorskoj ulici 23 ( Link na mapu) u Zagrebu ili preko nanotehnologija web shopa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti