Hoćete li nakon liposukcije biti još deblji?

Hoćete li nakon liposukcije biti još deblji?

Hoćete li nakon liposukcije biti još deblji?
  • Objavljeno: Utorak, 22.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liposukcija je najbrži način uklanjanja masnog tkiva, a prakticira se već više od 30 godina. Međutim, nitko do sada nije znao je li liposukcija dugoročna.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da se svo masno tkiva, koje se ukloni liposukcijom, vraća, ali na drugim mjestima.

Liposukcija je jednostavan, ali grub mehanički proces koji uključuje umetanje pod kožu cjevčicu, spojenu na snažnu vakuumsku pumpu koja isisava masno tkivo.

Najčešća mjesta koja se tretiraju su bedra i trbuh, koja se nakon liposukcije smanje preko noći, pružajući vidljive rezultate, za koje bi trebali mjeseci tjelovježbe. Najbolje od svega je što se liposukcijom mogu birati dijelovi tijela na kojima želite smršaviti.

Znanstvenici tvrde da tijelo kontrolira broj stanica masti pažljivo kao i samu količinu masti. Kada stanice masti nestanu nakon  liposukcije, tijelo uzgaja nove.

Liposukcija uklanja stanice masti ispod kože, zbog čega one više ne nastaju na tom mjestu. Umjesto toga,  tijelo ih proizvodi na drugim mjestima.

Brazilski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paulo su istraživanje proveli na 32 žene u srednjim tridesetima. Njih 14 je dalo ukloniti masno tkivo s bokova i bedara, a ostalih 18 se nije podvrgnulo liposukciji, već su pazile na prehranu i tjelovježbu.

Znanstvenici su provodili identična mjerenja 3 puta - 6 tjedana, 6 mjeseci i godinu dana nakon liposukcije kako bi ustanovili reagira li tijelo na uklonjene masne stanice. Nakon 6 tjedana, žene koje su se podvrgnule liposukciji su u prosjeku izgubile 2.1% masnog tkiva, za razliku od druge skupine koja je izgubila tek 0.28%.

Međutim, rezultati su se značajno promijenili na trećem mjerenju - godinu dana nakon liposukcije. Bedra i bokovi žena, koje su se podvrgnule liposukciji, su i dalje ostali vitki, ali se masno tkivo pojavilo na području trbuha.

"Uklanjanje masnog tkiva pomoću liposukcije može imati ozbiljne posljedice, kao što je razvijanje visceralnog masnog tkiva, koji može uzrokovati dugoročnu štetu", FoxNews prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Fabiana Benattia.

Visceralno masno tkivo je izrazito štetno jer može uzrokovati dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

Iako je sigurnost liposukcije upitna, veliki broj žena se i dalje podvrgava liposukciji. Želja za lijepim izgledom nije neobična, ali liposukcija nije jedini način postizanja lijepog izgleda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti