Dijabetes utječe na raspoloženje

Dijabetes utječe na raspoloženje

Dijabetes utječe na raspoloženje
  • Objavljeno: Srijeda, 23.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 ili 2 doživljavaju nagle promjene razine šećera u krvi koje uzrokuju promjene raspoloženja, čime se narušava kvaliteta života.

Depresija se već duže vrijeme povezuje s dijabetesom, naročito dijabetesom tipa 2. Još uvijek nije jasno je li dijabetes taj koji uzrokuje depresiju ili depresija pak uzrokuje dijabetes.

Tijelo osoba s dijabetesom tipa 1 ne može samostalno proizvoditi inzulin, a osobe s dijabetesom tipa 2 moraju regulirati razinu inzulina jer njihovo tijelo nije u stanju proizvoditi dovoljnu količinu inzulina.

Provjerite kako kava smanjuje rizik od dijabetesa!

Dijabetes može uzrokovati promjene raspoloženja iz minute u minutu. Mozak glukozu koristi kao izvor energije, a kada je nema dovoljno, dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija.

"Promjene razine šećera u krvi utječu na raspoloženje svih ljudi, a kod osoba, koje boluju od dijabetesa, te promjene su znatno češće", EveryDayHealth prenosi izjavu dr. Vivian Fonsece.

Hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može smanjiti sposobnost koncentriranja i uzrokovati čangrizavost.

Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) može uzrokovati razdražljivost, pa čak i agresivno ponašanje.

Saznajte kako vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa!

Ukoliko patite od dijabetesa i ne znate se nositi s promjenama raspoloženja, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili terapeutom kako kvaliteta vašeg života ne bi ostala narušena.

Isto vrijedi i za osobe koje su okružene osobama koje pate od dijabetesa. Pokušajte im pomoći ili ih savjetujte da potraže pomoć.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti