Šećer nas čini glupljima

Šećer nas čini glupljima

Šećer nas čini glupljima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi znamo da prehrana koja sadrži preveliku razinu šećera može uzrokovati pretilost, dijabetes, hiperaktivnost kod djece i mnoge druge zdravstvene probleme.

Prema novom istraživanju kalifornijskih znanstvenika sa Sveučilišta UCLA's David Geffen School of Medicine, konzumiranje šećera može negativno utjecati na način na koji razmišljate. To je loša vijest, ali dobra vijest jest da konzumiranje omega 3 masnih kiselina suzbija negativno djelovanje šećera na mozak. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Physiology.

"Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na ono što radimo i mislimo", izjavio je prof. Fernando Gomez - Pinilla.

Prof. Gomez - Pinilla je zajedno sa svojim kolegom prof. Rahulom Agrawalom uvježbao laboratorijske štakore na zahtjevan zadatak, kojeg su obavljali 2 puta dnevno u razdoblju od 5 dana. Nakon toga su štakore podijelili u 2 skupine. Obje skupine su hranili prehranom koja je bogata šećerom, ali su jednu skupinu redovito hranili i orašastim plodovima, koji su bogati omega 3 masnim kiselinama.

Nakon 6 tjedana su ustanovili da je prva skupina štakora, koja nije jela orašaste plodove, imala poteškoća u svladavanju zadatka kojeg su prije bez problema mogli izvršiti, dok druga skupina štakora nije doživjela značajne promjene kod izvršavanja zadatka.

Znanstvenici ističu da je šećer izvor energije te je organizmu potreban da bi bio u mogućnosti obavljati osnove radnje (hodanje, trčanje), ali i za razmišljanje. Ukoliko se konzumira u normalnim količinama, neće naškoditi zdravlju niti će negativno utjecati na razmišljanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti