Koliko minuta hodanja dnevno zapravo treba?

Koliko minuta hodanja dnevno zapravo treba?

Koliko minuta hodanja dnevno zapravo treba?
  • Objavljeno: Petak, 05.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon mnogih svjetskih istraživanja utvrđeno je da hodanje ima niz prednosti; od samog održavanja u formi pa sve do zdravlja našeg organizma i uma. Svakodnevna šetnja oslobodit će endorfine i serotonine, nužne za borbu protiv hormona stresa. Ipak, stručnjaci se slažu kako je smanjenje rizika od srčanih bolesti najveća prednost ove jednostavne rekreacije.

Podaci mnogih istraživanja sugeriraju da postoji točno određen broj minuta kojem biste trebali težiti kako biste poboljšali svoje kardiovaskularno zdravlje. Prema Huffpost-u, procjenjuje se da hodanje od 21 minute dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 30%. Ovo posebno izvješće objavio je Harvard Health 2017. koje također sugerira kako se hodanjem smanjuje rizik od dijabetesa i raka, snižava krvni tlak i kolesterol te održava mentalno zdravlje.

Ako ne možete 21 minutu prehodati odjednom, to je u redu. Između posla, obaveza i kućanskih zadataka, ponekad se odvajanje vremena za sebe čini kao nemoguć scenarij. Krenite s malim promjenama. Umjesto automobila, za kratke udaljenosti odlučite se na šetnju. Studija iz 2014. godine otkrila da je "za svaku minutu brzog hodanja koju su žene radile tijekom dana smanjile rizik od pretilosti za 5%."

Ljudi koji imaju minimalan ili nikakav kardiovaskularni rizik mogu spriječiti bolest, dok oni koji se bore visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom, dijabetesom ili pretilosti mogu hodati kako bi postigli svoje zdravstvene ciljeve i spriječili moguće moždane ili srčane udare. Pripremite dobar podcast, nekoliko najdražih pjesama ili audioknjigu i nakon uloženih 20-ak minuta u sebe, osjećat ćete se ispunjeno i sretno.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti