Hormonalna terapija uzrokuje rak dojke?

Hormonalna terapija uzrokuje rak dojke?

Hormonalna terapija uzrokuje rak dojke?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje prolaze kroz hormonalnu terapiju i primaju estrogen i progestin izlažu se većem riziku od nastanka raka dojke, naročito ako primaju terapiju tijekom početka menopauze.

U istraživanju je sudjelovalo 42000 žena u dobi od 50 do 79 godina, koje su prošle kroz menopauzu. Njih 25000 nije primalo hormonalnu terapiju, a 16000 njih je primalo progestin i estrogen. U ovom istraživanju nisu sudjelovale žene koje su primale samo terapiju estrogena zbog histeroktomije.

Rezultati su pokazali da 2200 žena pati od raka dojke, od kojih je većina žena iz skupine koja je primala hormonalnu terapiju.

"Ovo nije prvo istraživanje koje pokazuje da hormonalna terapija može povećati rizik od nastanka raka dojke", izjavio je dr. Rowan Chlebowski.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, su otkrili da žene, koje su tek 10 godina od početka menopauze počele primati hormonalnu terapiju imaju manji rizik od nastanka raka dojke, u odnosu na one koje su s hormonalnom terapijom započele u razdoblju od nekoliko mjeseci nakon početka menopauze.

Ženama, koje su tek ušle u menopauzu, se u tijelu još uvijek oslobađa dovoljna količina estrogena. Iako ona nije konstantna i može varirati, u kombinaciji s terapijom estrogena može postići previsoku razinu i postati opasna za zdravlje.

Žene trebaju obratiti pažnju na ono što im tijelo govori, naročito tijekom menopauze. Također je važno da redovito idete na preglede kod ginekologa jer su znanstvenici dokazali da je u razdoblju menopauze povećan rizik od nastanka raznih vrsta bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti