Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt

Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt

Socijalna izolacija uzrokuje prijevremenu smrt
  • Objavljeno: Petak, 29.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje britanskih znanstvenika otkriva da socijalna izolacija može uzrokovati prijevremenu smrt, i to bez obzira na to osjeća li se osoba usamljeno ili ne.

U istraživanju je sudjelovalo 6500 muškaraca i žena u dobi od iznad 52 godine. Ispunjavali su anketu koja je sadržavala pitanja o učestalosti druženja s prijateljima i obitelji, ali i o tome kako se osjećaju.

Oni koji su bili socijalno izolirani ili su se jako rijetko družili s prijateljima i obitelji su bile osobe koje nisu u braku i pate od raznih bolesti koje ograničavaju njihovo kretanja (bolesti pluća ili artritis).

Brojni sudionici su bili socijalno izolirani, ali se nisu osjećali usamljeno. Žene su te koje su u većem postotku izjavljivale da su usamljene.

Rezultati su pokazali da osobe koje su socijalno izolirane, bez obzira na to osjećaju li se usamljeno ili ne, imaju za čak 26% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

"Ovo istraživanje pokazuje da postoji razlika između socijalne izoliranosti i osjećaja usamljenosti", izjavio je voditelj istraživanja prof. Michelle Mitchell.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ističu da je socijalizacija važan dio života i da je to jedna od osnovnih ljudskih potreba.

Nekim ljudima je socijalna izolacija svjesni odabir. Naravno da svima trebaju dani kada želimo biti barem malo sami i izolirani od bilo kakvog tipa društva, što je sasvim normalno. Problem počinje onda kada svjesno odbijamo druženja s osobama koje su nam drage i u čijem društvu možemo biti potpuno prirodne i opuštene.

Ako primjećujete da vi ili vaši bližnji prolazite kroz socijalnu izoliranost, pokušajte pomoći. Ipak, u većini slučajeva problem treba riješiti stručna osoba koja će utvrditi jesu li prisutni neki psihološki poremećaji kao što su depresija, kronična anksioznost i slično.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti