Rak vrata maternice ne bi trebao postojati, a više od pola Hrvatica ne obavlja test koji ga otkriva!

Rak vrata maternice ne bi trebao postojati, a više od pola Hrvatica ne obavlja test koji ga otkriva!

Rak vrata maternice ne bi trebao postojati, a više od pola Hrvatica ne obavlja test koji ga otkriva!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U Hrvatskoj rak vrata maternice godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% čine žene mlađe od 60 godina. Koliko je ova statistika poražavajuća otkrila nam je dr. med. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, kazavši da je rak vrata maternice, kojeg u najvećoj mjeri uzrokuje HPV, bolest koja ne bi trebala postojati, jer je najviše preventabilna od svih tipova karcinoma.

Prevencija i liječenje raka vrata maternice

''Redoviti pregledi s uzimanjem PAPA obriska jednom godišnje ili po preporuci nadležnog ginekologa, uz cijepljenje protiv HPV-a u preporučenoj dobi sprječavaju rak vrata maternice za 99,9%, jer znamo da u medicini ništa nije 100%. Sve to možemo postići redovitom i dobrom edukacijom učenika i roditelja'', ističe liječnica i dodaje da je ova vrsta raka izlječiva gotovo 100% ako se otkrije na vrijeme, odnosno u stadijima prije metastatske bolesti.

Ako uočite jedan od ovih 6 znakova morate hitno na PAPA test!

Povećani rizik od nastanka raka vrata maternice, objašnjava doktorica, imaju žene koje su u ranoj dobi postale spolno aktivne, imaju veći broj spolnih partnera, seksualne odnose bez kondoma, koje se upuštaju u spolnu aktivnost pod utjecajem alkohola ili droge, zatim žene koje od ranije imaju neku spolno prenosivu bolest, kao i one koje nisu primile cjepivo protiv HPV-a, koje je preporučeno dobrovoljno cjepivo za sve učenike 8. razreda i predloženo Nacionalnim planom i programom cijepljenja.

Ohrabruju podaci da za ovom vrstom cjepiva raste interes. ''Uz uvjete epidemije moram reći da je cijepljenje protiv HPV-a u uzlaznoj fazi. Pred nama je da donesemo zaključke zašto je to tako, ali vjerujemo da se od uvođenja cjepiva 2007. godine do danas cjepivo pokazalo sigurno, s visokom koncentracijom antitijela svih ovih godina te prolazi uz uobičajene blage nuspojave koje se redovito prate i prijavljuju Hrvatskoj agenciji za lijekove'' ističe doktorica.

dr. med. Neda Ferenčić Vrban

''Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o načinima prevencije raka vrata maternice predstavlja jedan od prioritetnih javnozdravstvenih akcija kako u svijetu, tako i kod nas. Zbog ovakve nepovoljne situacije čije brojke ukazuju na važnost primarne i sekundarne prevencije, 2007. godine je pri Hrvatskoj ligi protiv raka osnovana udruga Zdravka'', govori naša sugovornica i dodaje da ova udruga od 2010. godine u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskom ligom protiv raka provodi edukativnu akciju Budi Zdrav(k)a.

''Glavna zadaća te javnozdravstvene akcije jest pomoći ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice i građanima Hrvatske da se putem odgovornog spolnog ponašanja, edukacije i cijepljenja zaštite od HPV infekcija koje uzrokuju rak vrata maternice te probira kojim se rak vrata maternice otkriva u ranoj fazi bolesti'', ističe doktorica.

Pročitajte 8 činjenica o raku vrata maternice

Na pitanje što mogu učiniti žene kojima je već dijagnosticiran HPV kako bi se zaštitile od raka vrata maternice, doktorica objašnjava da trebaju odlaziti kod svog nadležnog izabranog ginekologa kako bi se na vrijeme poduzela intervencija za sprečavanje širenja bolesti.

'Žene ne obavljaju redovite kontrole'

Iako raste interes za cijepljenjem protiv HPV-a i dalje je prisutan problem nedovoljnog odaziva na preventivne preglede. Prema podacima, većina žena oboljelih od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200 000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice, samo njih 418 000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, navedeno je na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

''Dijagnostika raka vrata maternice je vrlo jednostavna, nije bolna, a uključuje redoviti ginekološki pregled spolno aktivne djevojke ili žene, uzimanje obriska za PAPA test te u novije vrijeme uzimanje uzorka u istom aktu za HPV tipizaciju. Analizom dobivenog dijagnosticiramo stadij razvoja zloćudne bolesti'', objašnjava naša sugovornica.

''Koliko god mi govorili o eliminaciji raka vrata maternice, još nije na zavidnom nivou i možemo svakako još bolje'', upozorava doktorica.

Kako bi podigli svijest o ovoj bolesti, svake godine od 2008. treću subotu u siječnju Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, obilježavaju Hrvatski dan mimoza kojim se istodobno najavljuje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (17.-23.1.). Ove godine zbog epidemioloških razloga jubilarni 15. Dan mimoza održat će se virtualno 21.1. u 12 sati u obliku webinara.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije