Oprez! Sredstva za čišćenje udvostručuju rizik od raka dojke

Oprez! Sredstva za čišćenje udvostručuju rizik od raka dojke

Oprez! Sredstva za čišćenje udvostručuju rizik od raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 21.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ispitivanje je provedeno na 1500 žena u dobi od 60 do 80 godina koje su opisivale učestalost svojih navika u čišćenju Razne tekućine za čišćenje plijesni u domaćinstvu, osvježivači zraka i sprejevi protiv kukaca mogli bi udvostručiti rizik od raka dojke ako se upotrebljavaju često, upozoravaju znanstvenici u studiji objavljenoj u Environmental Healthu.

Opasni endokrini hormon

Ispitivanje je provedeno na 1500 žena u dobi od 60 do 80 godina koje su opisivale učestalost svojih navika u čišćenju kuće, a potom su znanstvenici usporedili stopu pojavnosti raka dojke s korištenjem raznih sredstava za čišećenje. Voditeljica studije dr. Julia Brody rekla je da su žene koje su često koristile više kombinacija raznih sredstava za čišćenje imale dvostruko veći rizik za rak dojke od onih koje su koristile manje sredstava za čišćenje.

Manje su opasni, prema ovom istraživanju, pesticidi i naftalin od kemikalija koji se koriste u osvježivačima zraka i sredstvima protiv kukaca te onih protiv plijesni.

Znanstvenici kažu kako je ovo prvi put da je neka studija pokazala povezanost korištenja sredstava za čišćenje i raka kod žena. Ističu da je uzrok vjerojatno kemijski spoj, endokrini hormon (EDC) koji teoretski može utjecati na rast stanica raka koje su osjetljive na estrogen.

Konkretni dokazi

Hormonski ovisan rak dojke češći je kod starijih žena, što također može biti jedan od dokaza da dugotrajna uporaba raznih kemikalija u sredstvima za čišćenje može imati loše posljedice. Povezanost raka i osvježivača zraka znanstvenici vide u terpenoidu, spoju koji u reakciji s ozonom proizvodi kancerogeni formaldehid, benzen i stiren, što se nerijetko zaboravlja.

Istina, istraživači kažu kako će biti nužna dodatna ispitivanja kojima bi se ovi nalazi mogli potvrditi. Poglavito zato što se zasad sve temelji na sjećanju žena o uporabi raznih sredstava za čišćenje, ne i na konkretnom dokazu o povezanosti raka dojke i određene kemijske tvari.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti