Hrana koja sprječava bolest i usporava starenje

Hrana koja sprječava bolest i usporava starenje

Hrana koja sprječava bolest i usporava starenje
  • Objavljeno: Petak, 11.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neke od naizgled uobičajenih namirnica sadrže ljekovite osobine. Dakle, hrana s kojom se svakodnevno susrećemo sadrži prirodne sastojke koji povećavaju njenu djelotvornost, čineći je u pojedinim situacijama- čudotvornom. Stoga uvođenjem pojedinih namirnica u svakodnevni jelovnik možemo- bez lijekova i neugodnih metoda- spriječiti bolest i usporiti starenje.

Jedna od takvih nezaobilaznih namirnica je rajčica kojoj ljekovitost osigurava sastojak likopen. Naime, on kao snažan antioksidans usporava starenje stanica i djeluje antikancerogeno.

Iako ga mnogi ne vole, bijeli luk je teško zaobići jer je dokazano da djeluje kao antibiotik, zatim pomaže kod visokog krvnog tlaka i može smanjiti višak kolesterola. Pojedina istraživanja pokazuju da bi mogao biti učinkovit i u smanjenju rizika od raka želuca i debelog crijeva. Kad se zgnječi, sumporasti sastojak alin, ujedno i glavni krivac za suzenje očiju, pretvara se u alucin poznat po tome što se razlaže u niz sumporastih sastojaka, dragocjenih saveznika zdravlja.

Za prehranu je bitno da sadrži što više ribe, osobito one s omega-3 nezasićenim mastima kojih najviše ima u ribljem ulju. One imaju skoro presudnu ulogu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja pokazuju da svatko tko pojede dnevno 35 grama ribe: smanjuje rizik od infarkta, snižava nivo triglicerida za 25-30%.

Ljubitelji žitarica znaju da namirnice koje sadrže zob mogu smanjiti kolesterol zahvaljujući specifičnom polisaharidu- glikanu. Zato su više nego dragocjene za one koji boluju na srce i imaju poremećaj krvotoka. Stručnjaci preporučuju da se dnevno konzumira 60 grama zobenih pahuljica i 40 grama mekinja.

Borovnice su voće s uvjerljivo najviše flavonoida, moćnih sastojaka koji usporavaju proces starenja. Osim toga, pokazalo se da su djelotvorne u liječenju infekcija mokraćnog kanala. Točnije, sok od borovnice ne dopušta bakteriji Escerihia colli da se zadržava na stjenkama mokraćnog sustava.

Soja ili 'istočnjačka čarolija' je proteinska namirnica biljnog porijekla s raznovrsnim ljekovitim osobinama. Među ostalim, onaj koji dnevno unese u organizam oko 25 grama soje može računati na smanjenje LDL kolesterola, opasnog za krvne žile i triglicerida, vrste masti čiji višak u krvi predstavlja opasnost za zdravlje. S druge strane, soja će doprinijeti blagom povećanju HDL kolesterola.

K tome, blagotvorno djeluje kod žena u menopauzi- 40 grama dnevno bitno povećava stupanj mineralizacije i gustoće kostiju kičmenog stupa, a 60 grama ako se uzima neprekidno tri mjeseca ublažava neugodne valunge.

Osim u hrani, zdravlje se nalazi i u čaši, primjerice čaju i crnom vinu. Dvije šalice, odnosno dvije čaše dnevno smanjuju rizik od raka dojke i bolesti srca i krvnih žila. Polifenolima kojih ima u čaju pripisuje se velika ljekovita moć, kao i flavonoidima u vinu koji čuvaju srce. U tom pogledu, zdravije je crno vino jer sadrži do pedeset puta više flavonoida u odnosu na bijelo.

Mnogi nutricionisti hvale i mliječne proizvode zbog kalcija, hranjivog sastojka od presudnog značaja za sprečavanje osteoporoze i tumora debelog crijeva. Novija istraživanja pokazuju da su jako bitni i probiotici, korisne bakterije nastanjene u želucu i crijevima, a kojih ima u jogurtu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti