Jabuke i kruške dišu!
Plodovi jabuka i krušaka imaju svojevrsne dišne cijevi uz pomoć kojih dišu čak i nakon što su ubrani, priopćili su u srijedu francuski znanstvenici.
Stručnjaci ustanove pod nazivom Europski sinkrotronski izvor (ESRF) u Grenobleu zajedno sa svojim kolegama s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji uspjeli su otkriti dišne putove u voću za koje se već dugo pretpostavljalo da postoje. Otkriće im je pošlo za rukom uz pomoć rendgenske kompjuterske tomografije.
Dišni putevi u jabukama imaju oblik nepravilnih šupljina, dok kruške dišu kroz fine pravilne kanale. "Još nije poznato kako se dišni putevi u plodovima razvijaju i zašto jabuke imaju nepravilne šupljine a kruške mrežu sićušnih kanala", izjavio je Pieter Verboven sa Sveučilišta u Leuvenu.
On međutim smatra da je otkrio zašto kruške brže trule od jabuka. Kanali u kruškama ne mogu dopremiti toliko kisika u sredinu ploda i stoga njihovim stanicama naprosto "ponestaje daha" objasnio je. Kako bi se održala svježina ploda, nakon branja mora dolaziti barem mala količina kisika u svaku stanicu. Ukoliko se to ne dogodi nastaju smeđe pjege a kakvoća ploda se smanjuje.
Stoga se jabuke i kruške drže u hladnim prostorima s minimalnom koncentracijom kisika.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345