Hrana koja štiti od zagađenog zraka

Hrana koja štiti od zagađenog zraka

Hrana koja štiti od zagađenog zraka
  • Objavljeno: Srijeda, 22.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izloženost zagađenom zraku može narušiti vaše zdravlje. Međutim, koliko god da se trudite, zagađeni zrak je teško izbjeći. Znači li to da se jednostavno trebate pomiriti s time?

Britanski znanstvenici nam donose rezultate istraživanja prema kojemu vitamin C štiti od štetnog utjecaja zagađenog zraka.

Znanstvenici sa Imperial College London su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 200 osoba koje pate od kroničnih bolesti pluća kao što su astma ili kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). U obzir su uzeli i razinu onečišćenja zraka kojoj su sudionici bili izloženi.

Ustanovili su da su osobama, koje redovito unose vitamin C, simptomi bolesti znatno manje izraženi, čak i za vrijeme izloženosti visokoj razini onečišćenosti zraka.

Znanstvenici ističu kako prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Antioksidansi, kojima pripada i vitamin C, smanjuju razinu slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje te mogu uzrokovati nastanak raka.

Namirnice koje su bogate vitaminom C su acerola, tj. američka višnja, šipak, brokula, crni ribiz, peršin, zelena salata, limun, naranča, ljuta paprika, ananas, kivi, kelj i kupus. Naime, svako voće i povrće u sebi sadrži vitamin C, a jedina razlika jest u količini.

Sve u svemu, živite li na području visoke zagađenosti zraka, krajnje vrijeme je da počnete paziti o unosu vitamina C u organizam, a stručnjaci preporučuju dnevni unos od 60 mg, ali također je važno da znate kako potreba za vitaminom C ovisi o dobi, spolu i životnim navikama, stoga se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti