Jagodama protiv celulita i proljetnog umora

Jagodama protiv celulita i proljetnog umora

Jagodama protiv celulita i proljetnog umora
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jagode za ljepotu

Žene koje imaju problema s cirkulacijom trebaju jesti puno jagoda, jer osim što smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv, odličan su izvor vitamina C značajnog u borbi protiv slobodnih radikala i celulita Kada je riječ o celulitu važno je znati i njegovu relaciju s slobodnim radikalima. Slobodni radikali su oksidacijske jako nestabilne i agresivne molekule koje napadaju i oštećuju vitalne stanične strukture. Oni se stalno formiraju u našem organizmu kao nusprodukti uslijed kemijskih reakcija u našem tijelu i uzrokuju stanična oštećenja. Oštećenja su povezana i sa starenjem organizma. Na nastajanje slobodnih radikala utječe: pušenje, neumjerno konzumiranje alkohola i kofeina, stres, konstipacija, različite bolesti, ali i starenje.

Isto tako i prehrana bogata mastima, kao i sveopće pretjerivanje u jelu pridonosi stvaranju slobodnih radikala. Prebrzo sagorijevanje masnoća također uzrokuje otpuštanje tih oštećenih molekula, a to je ujedno i dobar razlog da se misao o brzom gubljenju težine napusti.

Napokon, slobodni radikali napadaju kolagen. Posljedice toga je - prerano starenje i degeneracija kolagena.

Kolagen je najvažnija komponenta vezivnog tkiva, a sudjeluje u izgradnji hrskavice, tkiva, krvnih žila, kostiju, zubi i čini 25% ukupne mase bjelančevina u tijelu. Naš organizam ga asimilira samo u hidroliziranom obliku uz prisustvo dovoljnih količina vitamina C.

Izlaganje suncu (sunčanje) je drugi glavni izvor nastajanja slobodnih radikala. UV - zrake uništavaju kolagen i elastin u koži; dakle sunčanje ubrzava starenje. Dugotrajno sunčanje treba izbjegavati i zbog otežane cirkulacije kod žena koje boluju od celulita.

Antioksidanti - vitamini A, C i E su vitamini koji uništavaju slobodne radikale. Oni neutraliziraju oštećenja stanica i čine ih ponovno bezopasnim. Kompleks ACE (tzv. "pušački vitamini") štite stanice tijela od oštećenja i podržava imunološki sustav. Dakle, žene koje imaju problema s celulitom svakako trebaju uzimati dostatne količine antioksidanata!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije