Hrvati godišnje troše 610 milijuna kuna na privatne liječnike

Hrvati godišnje troše 610 milijuna kuna na privatne liječnike

Hrvati godišnje troše 610 milijuna kuna na privatne liječnike
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj je gotovo 45 posto građana barem jedanput posjetilo privatnog liječnika, ponajprije zbog brzine kojom mogu ostvariti potrebnu medicinsku uslugu te zbog kvalitete same usluge, rezultati su istraživanja koje je GfK proveo u srpnju ove godine, a u kojem je sudjelovalo 1000 građana u dobi iznad 15 godina. Udio ispitanika koji su barem jedanput posjetili privatnog liječnika najveći je u Dalmaciji, gotovo dvije trećine, a najmanji u Slavoniji - samo jedna trećina.

Kad idu privatnom liječniku, građani najčešće idu stomatologu (38 posto), ginekologu (33 posto žena), internistu - kardiologu, gastroenterologu i nefrologu (16 posto). Kod oftalmologa je bilo šest posto građana, a kod ortopeda ili fizijatra oko pet posto ispitanika.

Kod drugih je privatnih liječnika - kirurga, onkologa, otorinolaringologa, neurologa, dermatologa, liječnika opće medicine, psihijatara, pedijatara i dijabetologa u posljednjih godinu dana bilo oko 11 posto građana.

Po vlastitoj procjeni ispitanika, građani koji se koriste uslugama privatnih liječnika u posljednjih su godinu dana u prosjeku potrošili oko 320 kuna po pregledu, što je, po gruboj procjeni, u Hrvatskoj na godinu 610 milijuna kuna, ili 660 kuna po osobi koja se koristila takvom uslugom.

Zanimljivo je da muškarci nešto češće idu privatnim liječnicima nego žene ako ne uzmemo u obzir ginekologe. Najčešći razlozi zbog kojih građani odlaze privatnom liječniku su brzina usluge (58 posto ispitanika) i kvalitetnija usluga (46 posto ispitanika), i to iskazuju podjednako i muškarci i žene.

Privatnoga ginekologa, internista i oftalmologa građani posjećuju ponajprije zbog brzine usluge. Privatne stomatologe posjećuju najprije zbog kvalitetnije usluge, a tek zatim zato što kod njih imaju bržu uslugu. Ortopeda ili fizijatra posjećuju podjednako i zbog brzine usluge i zbog njezine kvalitete, no zanimljivo je i da je više od trećine ispitanika navelo da privatnog liječnika posjećuju i zato što nisu zadovoljni rezultatima postignutim kod državnog liječnika.

S obzirom na dob, privatnome stomatologu najčešće idu mladi, ginekologa najčešće posjećuju žene u dobi od 25 do 34 godine, a interniste stariji od 65 godina.

U odabiru privatnog liječnika čini se da građani uvažavaju preporuke prijatelja i da se bitno manje koriste drugim izvorima informiranja vezanim uz bilo kojega privatnog liječnika. U slučaju da moraju ići kardiologu, gastroenterologu ili nefrologu, njih 22 posto ide na preporuku liječnika opće medicine, a u slučaju stomatologa i oftalmologa, uz informacije od prijatelja, koriste se i informacijama dobivenim od drugih pacijenata, stoji u istraživanju GfK.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti