8 stvari koje liječnici ne žele da pacijenti rade

8 stvari koje liječnici ne žele da pacijenti rade

8 stvari koje liječnici ne žele da pacijenti rade
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jeste li se ikada zapitali što vaš liječnik misli o vama? Iako vam oni to neće direktno reći, postoji dugačak popis stvari koje pacijenti rade, a koje liječnici ne vole i koji ih mogu ometati u postavljanju dijagnoze. Otkrivamo vam popis stvari koje, prema mišljenju liječnika, nikada ne biste trebali raditi kada su u pitanju pregledi.

1. Nemojte odugovlačiti

Gotovo pa nema ništa gore od čekanja. Liječnik ima određeno vrijeme koje može posvetiti svakom pacijentu. Ako ćete odugovlačiti, oduzet ćete dragocjeno vrijeme pacijentima koji su naručeni u terminima nakon vas, a sigurni smo da se ni vi ne biste htjeli naći na mjestu tih pacijenata. Unaprijed pripremite sva pitanja koja želite postaviti svome liječniku.

''Nemojte čekati da vas liječnik pozove u ordinaciju da počnete kopati po torbici u potrazi za popisom pitanja koja želite postaviti'', objašnjava dr. Ciri Press, liječnik interne medicine.

2. Nemojte dovoditi pratnju

Termin u kojem vas je liječnik naručio za pregled je samo za vas i nema potrebe da sa sobom dovodite pratnju. Naravno, postoje osobe kojima je potrebna pratnja njegovatelja na liječničkom pregledu, kao što su teško pokretne osobe, osobe koje imaju problema s govorom i slično. Međutim, sve ostale odrasle osobe u liječničkoj ordinaciji trebaju biti same, bez pratnje. ''Vaš liječnik želi razgovarati s vama. Ako će u ordinaciji biti prisutna pratnja, to vas može ometati i utjecati da ne budete iskreni prema liječniku'', ističe dr. Press.

Ako ovo primijetite kod liječnika, obavezno otiđite!

3. Nemojte lagati

Liječnici uvijek znaju kada niste iskreni prema njima. Provjerom vaše težine, vitalnih funkcija i krvne slike, može vidjeti ono što ga zanima o vašem zdravlju. No, neke stvari može saznati samo kroz razgovor s vama. Primjerice, ako vam nalazi nisu dobri, liječnik mora znati koji je uzrok tome.

''Moramo znati je li vaš šećer u krvi izvan kontrole jer ne uzimate lijekove? Ili vam je šećer u krvi loš jer je potrebno prilagoditi lijekove i način života? Recite nam istinu kako bismo vam mogli pomoći'', objašnjava dr. Press.

Šest bolova zbog kojih se smjesta javite liječniku

4. Nemojte si postavljati dijagnozu temeljem interneta

Na internetu postoji mnogo informacija i sasvim je logično da ćete, kada osjetite simptome, prvo guglati da provjerite o čemu je riječ. No, nemojte sami sebi postavljati dijagnozu temeljem pročitanog. ''S razlogom idete u liječničku informaciju, a to je da shvatite u čemu je problem. Dođite spremni, opišite svoje simptome, odgovorite na pitanja svog liječnika i dopustite mu da vam postavi dijagnozu'', ističe dr. Patrick McEneaney, specijalist za stopala i gležanj.

5. Nemojte podcjenjivati i preuveličavati razinu boli

Kod liječnika odlazite s razlogom, zbog čega je važno da uvijek budite iskreni o razini boli koju osjećate. Pregled kod liječnika nije situacija u kojoj se trebate praviti hrabri. ''Nemojte podcjenjivati svoju razinu boli. Ako vas boli, recite nam to i objasnite točno koliko jako vas boli, gdje, koliko dugo bol traje te je li riječ o oštroj ili tupoj boli'', upozorava dr. McEneaney.

6. Nemojte lagati o tome kako je ozljeda nastala

Mnogima se ponekad dogodi ozljeda za koju im je neugodno priznati kako je nastala. No, pred liječnikom se ne trebate i ne smijete sramiti. ''Iskreno nam recite kako je nastala vaša ozljeda. To je ponekad važno kako bismo znali u čemu je problem, čak i ako je neugodno, samo nam recite'', govori dr. McEneaney.

Što ne biste smjeli prešutjeti doktoru?

7. Nemojte odgađati odlazak liječniku

Mnoge ozbiljne bolesti se mogu uspješno izliječiti, ali samo ako su otkrivene na vrijeme. Zato nemojte odgađati posjet liječniku ako ste osjetili neke simptome i redovito obavljajte preventivne preglede. ''Frustrirajuće je razgovarati s pacijentima koji imaju ozbiljnu bolest koja se mogla izliječiti na vrijeme, kada problem nije bio toliko ozbiljan'', upozorava dr. McEneaney.

8. Nemojte koristiti mobitel za vrijeme pregleda

Prije ulaska u ordinaciju ugasite zvuk na mobitelu kako vas pozivi i poruke ne bi ometali. Vrijeme koje liječnik može provesti s vama je ograničeno i nemojte ga nepotrebno trošiti. ''Neki pacijenti mogu mjesecima čekati na pregled, stoga je vrijeme provedeno u ordinaciji jako bitno. Uredu je ako želite na mobitel zapisivati savjete koje vam daje liječnik ili čitati pitanja koja želite postaviti liječniku, ali nemojte dozvoliti da vas uređaj ometa za vrijeme pregleda'', ističe dr. Johnny Franco.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije