5 stvari koje nikada ne smijete skrivati od svog liječnika

5 stvari koje nikada ne smijete skrivati od svog liječnika

5 stvari koje nikada ne smijete skrivati od svog liječnika
  • Objavljeno: Utorak, 06.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako postoji vrijeme i mjesto gdje biste trebali biti potpuno iskreni i otkriti osobne detalje iz svog života, to je liječnička ordinacija. Premda može biti primamljivo skrivati ​​informacije, pogotovo ako su neugodne, nekome koga zapravo ne poznajete, to vam dugoročno nije od pomoći. Bez potpune iskrenosti liječnici ne mogu raditi svoj posao i liječiti vas kako treba.

"Veliki dio posjeta pružateljima zdravstvenih usluga i pregleda je razgovor o našem tijelu. Ljudi se mogu osjećati neodlučno oko dijeljenja simptoma i znakova, ali liječnici su navikli na takve razgovore i pitaju o njima sa svrhom", objašnjava dr. Jagdish Khubchandani, doktor medicine i profesor javnog zdravlja na Sveučilištu New Mexico State.

"Čak i ako ne, a vi imate probleme zbog nekih znakova i simptoma, recite im sami jer će to dodatno pomoći u dijagnozi i dati bolji uvid vašem liječniku da donese odluku o najboljim mogućim terapijama i intervencijama", dodaje.

Problemi s mjehurom ili crijevima

Dr. Khubchandani kaže: "Poteškoće s defekacijom ili mokrenjem, bolovi u trbuhu i zatvor mogu biti izuzetno neugodni i mogu ukazivati ​​na ozbiljnu bolest (npr. infekcije bubrega, crijevni tumori itd.). Zanimljivo je da mnogi od ovih problema utječu na značajan udio populacije (npr. urinarna inkontinencija, zatvor, bol tijekom mokrenja itd.) i otkrivanje ovih problema povezanih s crijevima i mjehurom pomoglo bi u pronalaženju rješenja koja su usmjerena na problem".

Seksualno i reproduktivno zdravlje

Dr. Khubchandani tvrdi: "Seksualna dobrobit i optimalno reproduktivno zdravlje ključni su za sveukupno zdravlje, kvalitetu života i društveno funkcioniranje. Koliko god to bilo neugodno, ovi problemi mogu biti uobičajeni, različitih vrsta i često nisu vidljivi zdravstvenim radnicima osim ako ih ne otkrijemo. Erektilna disfunkcija, spolno prenosive infekcije, bolovi tijekom ili nakon spolnog odnosa, neredovite ili bolne mjesečnice i menstrualni ciklusi nekoliko su uobičajenih primjera".

"U posljednje vrijeme, s obzirom na veliku učestalost ovih problema u društvu, moramo također podijeliti našu povijest seksualnog zdravlja ako je relevantno ili ako sumnjate da je to uzrok vaših zdravstvenih problema. Na primjer, nedavne epidemije majmunskih boginja u početku su bile povezane sa spolnim prijenosom, višestruki seksualni partneri mogu biti problem ili učestalost i način seksualnih aktivnosti također mogu biti uzročno povezani s uobičajenim ili ozbiljnim zdravstvenim problemima. Takvo otkrivanje također može pomoći u pronalaženju tragova disfunkcije drugih organa ili psiholoških problema", objašnjava dr. Khubchandani.

Kvaliteta i kvantiteta prehrane

"Hrana je lijek i mnogi naši problemi nastaju zbog nezdrave prehrane, nepravilnog rasporeda prehrane, pokušaja ekstremnih dijeta, nedovoljne konzumacije proteina i masti, jedenja hrane kojoj nedostaje minerala i vitamina odnosno previše brze ili nezdrave hrane. Otvoren razgovor o vašoj prehrani ne samo da može pomoći u pronalaženju uzroka bolesti, već i pomoći u planiranju lijekova ili terapije te osigurati da dobijete pomoć u izradi dobro uravnoteženog plana prehrane. Ponekad se od vas može tražiti da izbjegavate određene namirnice i obrasce prehrane (npr. alergene, previše začina) ili dodate druge sadržaje u svoje obroke (npr. voće i povrće)".

Lijekovi

"Rasprostranjenost upotrebe bezreceptnih lijekova u stalnom je porastu", navodi dr. Khubchandani. "Takvi lijekovi pružaju veliku korist zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu, ali kada oni ne pomažu i morate posjetiti liječnika, obavezno mu recite što ste do sad uzeli. Time bi se osiguralo da nema ponavljanja lijekova ili nastavka neučinkovite kombinacije lijekova".

"Također, neuspjeh bezreceptnih lijekova može pomoći liječnicima da razmisle o širokom rasponu drugih problema o kojima se inače ne bi razmišljalo (npr. glavobolje koje bi se mogle smatrati tumorom). Konačno, ako ne uzimate lijekove, imate nuspojave od njih ili propustite doze, to su ključne informacije za praćenje vašeg napretka ili zašto se vaš zdravstveni problem ne liječi. Vaši liječnici također mogu pronaći alternativne strategije", dodaje.

Dodaci prehrani, samopomoć i stil života

"Dodaci prehrani se koriste u različite svrhe od gubitka težine, dobrog izgleda do poboljšanja seksualne funkcije ili čak zdravlja mozga. Međutim, većina dodataka prehrani nije regulirana niti je dokazano učinkovita. Zapravo, mnogi mogu izazvati ozbiljne nuspojave. Nije preporučljivo uzimati ih osim ako se ne zna njihova učinkovitost, ako su potrebni ili preporučeni. Ovo je ključna informacija koju također trebate podijeliti sa svojim liječnikom. Što ako je dodatak koji redovito konzumirate uzrok vašeg zdravstvenog problema koji vas je doveo liječniku?", upozorava dr. Khubchandani.

"Slično tome, sve tehnike samopomoći koje koristite mogu pokazati kako se vaše tijelo ponaša neovisno o tome osjećate li olakšanje od ovih mjera samopomoći ili ne. Što se tiče stila života, nemojte skrivati od liječnika ako konzumirate droge, alkohol ili duhan, svoje navike vježbanja i spavanje te svoje psihološko stanje. Liječnik koji propisuje ili liječi bez ovih činjenica i pojedinosti možda neće moći dati potpunu dijagnozu i terapiju, što može rezultirati neuspjehom te biti frustrirajuće i skupo za vas".

"Rasprava o vašem životnom stilu, poslu i obiteljskoj povijesti bolesti često može biti vrlo relevantna u odlučivanju što bi bilo najbolje za vas i ako smatrate da liječnik mora znati te informacije, nemojte se ustručavati podijeliti ih s njime", zaključuje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije