I razvijeni mišići štite od zloćudnih tumora

I razvijeni mišići štite od zloćudnih tumora

I razvijeni mišići štite od zloćudnih tumora
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mišićna masa u borbi protiv tumora ima jednaku važnost kao održavanje idealne tjelesne težine i zdrave prehrane, pokazala su nova istraživanja, saznajemo na telegraph.co.uk. Muškarcima se preporučuje da vježbaju najmanje dva puta tjedno te da jednako razvijaju i gornju i donju skupinu mišića.

Posljednjih se godina tvrdilo kako je dovoljno povremeno vježbati, trčati i jesti zdravu hranu, no sada stručnjaci naglašavaju da je izgradnja mišićnog tkiva jednako važna, ako ne i najvažnija. Švedski institut Karolinska proveo je 20 godina istražujući i prateći 8677 muškaraca u dobi od 20 do 82 godine života kako bi se došlo do novih, zanimljivih podataka. Svaki je dobrovoljac redovito odlazio na preglede koji su uključivali i testiranje mišićne snage.

Tjelesna aktivnost čini čuda

Između 1980. i 2003. godine znanstvenici su pratili koliko je muškaraca dobilo rak te koliko je njih od njega na kraju i umrlo. Rezultati su pokazali da muškarci koji redovno vježbaju i dižu utege imaju 30 do 40 posto manje šanse da obole od raka. No, i kod onih koji su vježbali manje te imali manji trbuh, rezultati su pokazali manji rizik nastanka tumora. Sve u svemu, ponovno je potvrđeno kako je tjelesna aktivnost jedna od ključnih stavki u borbi protiv zloćudnih tumora.

Rizik se može smanjiti vježbama koje uključuju rad većih mišićnih skupina, najmanje dvaput tjedno - naglašavaju znanstvenici koji ne savjetuju ljudima da postanu body builderi, ali im preporučuju da lagano vježbaju 30 minuta pet puta tjedno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti