Ljubičaste rajčice protiv raka

Ljubičaste rajčice protiv raka

Ljubičaste rajčice protiv raka
  • Objavljeno: Srijeda, 05.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz britanskog centra za proučavanje biljaka "John Innes Centre" u Norwichu razvili su rajčicu koja je bogata antocijaninom, vrstom antioksidanta koji voću daje bogatu ljubičastu boju.

Usitnjenom rajčicom tada su hranili miševe koji su uzgojeni bez gena p53, zbog čega su bili vrlo podložni razvoju raka. Pokazalo se da miševi koji jedu rajčicu žive duže, budući da je antioksidant pružao zaštitni učinak od rasta tumora.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Biotechnology", a voditelj istraživanja, Eugenio Butelli, rekao je: "Naša ljubičasta rajčica ima vrlo visoku antiokisdativnu aktivnost, gotovo tri puta veću u usporedbi sa prirodnom rajčicom, a k tome je i vrlo korisna za proučavanje učinka antocijanina".

Marco Giorgio, iz Europskog instituta za onkologiju, dodao je: "Miševi koji su bili hranjeni ljubičastom rajčicom pokazali su značajno produljenje životnog vijeka".

Istraživači su istakli da su još daleko od provođenja ispitivanja na ljudima, no vjeruju da je njihovo istraživanje važan korak u pokazivanju učinaka antocijanina.

Dr. Paul Kroon, iz spomenutog instituta u Norwichu, potvrdio je važnost istraživanja, te je izjavio da tehnologija "pruža veliku lepezu alternativnih boja za voće i povrće, kao i sastojaka koji možda mogu zaštiti zdravlje".

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti