Zašto zavoljeti cvjetaču?

Zašto zavoljeti cvjetaču?

Zašto zavoljeti cvjetaču?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su ustanovili da cvjetača sadrži tvari koje potiču tijelo da se bori protiv stanica raka, a rezultati bi mogli dovesti do razvijanja novih načina za prevenciju i liječenje raka.

Znanstvenici su pokazali još u prethodnim eksperimentima kako se čini da određene tvari koje zovemo izotiocijanati, a pronalazimo ih u brokuli, cvjetači, ili salati potočarki, zaustavljaju rast raka.

No nitko nije točno znao kako ove supstance funkcioniraju, što je u biti ključ za razvoj poboljšane strategije za borbu protiv raka kod ljudi.Tumor supresorski gen p53 čini se kako igra ključnu ulogu u održavanju stanica zdravima i sprječavanju da započnu nenormalan rast, koji je u biti predznak raka.

Kada mutira, p53 ne nudi takvu zaštitu, a takve mutacije se pojavljuju kod polovice svih ljudskih tumora. Istraživanje sugerira kako bi izotiocijanati mogli pomoći kod ovog gena.

Znanstvenici su proučavali učinke pojedinih izotiocijanata koji se prirodno pojavljuju kod različitih stanica raka, uključujući rak pluća, dojke i debelog crijeva, sa i bez neispravnog tumor supresorskog gena.

Otkrili su kako su izotiocijanati sposobni za uklanjanje defektnog p53 proteina, ali navodno ne uklanjaju normalni protein.

Lijekovi na bazi prirodnog ili umjetno stvorenog izotiocijanata mogli bi poboljšati učinkovitost postojećih tretmana liječenja raka ili možda dovesti do nove strategije za liječenje i sprečavanje raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti