Izbjegavajte ove namirnice ako imate lijena crijeva

Izbjegavajte ove namirnice ako imate lijena crijeva

Izbjegavajte ove namirnice ako imate lijena crijeva
  • Objavljeno: Utorak, 22.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedine namirnice mogu dodatno usporiti probavu, stoga biste ih trebali što rjeđe konzumirati ako imate lijena crijeva. Čak i neke namirnice za koje nikad ne biste rekli.

Pročitajte u nastavku koje namirnice usporavaju probavu.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Ako često patite od zatvora, a pritom konzumirate veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda, vrlo je moguće da je problem upravo u toj skupini namirnica. Ne trebate u potpunosti izbjegavati mliječne proizvode, već birajte one s manje s manje masti i probioticima koji pomažu rad crijeva i oslobađaju od zatvora.

Brza hrana

Iako svi znamo da brza i prerađena hrana nisu baš zdrave opcije za obrok, ako imate problema s probavom trebali biste izbjegavati ovu vrstu hrane. Brza i prerađena hrana su siromašne vlaknima, a vlakna su potrebna za pravilan rad crijeva.

Jaja i meso

Ove dvije skupine namirnica također su siromašne vlaknima. No, za razliku od brze i prerađene hrane, ne trebate ih izbjegavati, već ih nadopunite vlaknima. Uvijek uz obrok u kojem jedete jaja ili meso pojedite dvostruko više povrća.

Slastice

U kolačima i drugim slasticama smijete uživati ali povremeno jer su bogati rafiniranim šećerom i mastima te siromašni vlaknima. Umjesto za slatkišima, radije posegnite za voćem.

Kava i alkohol

Ove 2 vrste napitaka dovode do dehidracije što će, ako ne pijete dovoljno vode, dovesti do zatvora. Previše kave dovodi do slabe apsorpcije hranjivih tvari, a slično je i s čajem, dok alkohol uništava dobre bakterije u crijevima.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti