Izbjegavajte ove stvari prije spavanja kako biste lakše zaspali!

Izbjegavajte ove stvari prije spavanja kako biste lakše zaspali!

Izbjegavajte ove stvari prije spavanja kako biste lakše zaspali!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

San je neophodan za zdravlje organizma. Dovoljno je reći da spavanje u normalnoj količini nema niti jednu negativnu stranu.

Ljetne vrućine mnogima otežavaju spavanje, a sunce tijekom dana dodatno iscrpljuje. Donosimo vam stvari koje nikako ne biste smjeli raditi prije spavanja, naročito ljeti.

Tjelovježba

Nemojte vježbati 3 sata prije odlaska u krevet. Temperatura tijela će se povećati, ubrzat će se rad srca, tijelo će biti puno energije, a ljetna vrućina nikako neće pomoći. Vježbanje ostavite za neki drugi dio dana.

Uz zlatno mlijeko, očistite jetru dok spavate!

Gledanje televizora ili boravak pred računalom

Istraživanja su pokazala da boravak pred monitorom ili televizorom može otežati spavanje. Ljeti elektronički uređaji dodatno zagrijavaju prostor i onemogućavaju proizvodnju melatonina, hormona koji potiče san.

Vrući tuš ili kupka

Kao i tjelovježba, vrući tuš ili kupka mogu pomoći da zaspite. Jedini problem nastaje ako se tuširate ili kupate prije odlaska u krevet. To obavite barem sat vremena prije spavanja, a potom dopustite tijelu da se samo ohladi prije odlaska u krevet.

Pretjerani unos tekućine

Ljeti je unos tekućine od velike važnosti, ali nemojte unositi veliku količinu tekućine barem sat ili dva prije spavanje. Nemojte ni ići u krevet žedni kako se ne biste budili usred noći zbog žeđi. Ovdje je ravnoteža ključna.

Čitanje

Prihvatljivo je ako čitate lagana štiva, ali napeti roman nikada nemojte čitati prije spavanja. Knjiga će vas razbuditi, a čak i ako prestanete s čitanjem, tijelo se neće moći tako brzo opustiti i pripremiti za spavanje. Pronađite nešto najdosadnije što možete zamisliti i to čitajte prije spavanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti