Otkrivamo iznenađujuće dobre strane alkohola

Otkrivamo iznenađujuće dobre strane alkohola

Otkrivamo iznenađujuće dobre strane alkohola
  • Objavljeno: Petak, 31.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prije nego posegnete za čašom, moramo napomenuti da je alkohol zdrav samo u malim količinama. Stručnjaci preporučaju 1 piće dnevno za žene (150 ml vina, 350 ml piva ili 40 ml likera), a 2 za muškarce. Sve više od toga ima suprotan učinak i ugrožava zdravlje.

Pomaže zdravlju srca

Ako ste u dobroj formi, umjereno konzumiranje alkohola smanjuje vjerojatnost srčanog udara za 25% do 40%. Mala količina alkohola, navodno, može povećati količinu dobrog (HDL) kolesterola u krvi. S druge strane, nekontrolirano opijanje povećava rizik za srčana i druga oboljenja.

Povećava energiju

Umjerena konzumacija alkohola vas može potaknuti na veću fizičku aktivnost, što pozitivno utječe na zdravlje. S druge strane, što više vježbate, to je veća vjerojatnost da ćete povremeno posegnuti za čašicom. Znanstvenici još nisu otkrili uzrok i poveznicu ovog fenomena.

Provjerite zašto trebate češće piti crno vino!

Sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca

Redovito pijenje piva može smanjiti vjerojatnost za nastanak bubrežnih kamenaca za 41%, dok preporučena konzumacija vina smanjuje vjerojatnost za 33%. Alkohol može biti, kao i kofein, diuretik što pomaže izbacivanju sitnih kristala putem mokraće. No, pretjerana konzumacija alkohola dovodi do dehidracije, što povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Potiče socijalnu aktivnost

Uz čašicu razgovora s dragim prijateljima, sjajno odgovara i čašica alkoholnog pića koja će potaknuti smijeh i odvažiti vas na intimniji razgovor, što dugoročno umanjuje stres.

Povećava seksualnu želju

Intimnost pomaže reducirati stres, a alkohol može potaknuti intimnost. S druge strane, pretjerana konzumacija alkohola smanjuje seksualnu želju ali i mogućnost izvedbe.

Štiti mozak

Nekoliko pića dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Također se smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Regulira šećer u krvi

Umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti