Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iznenađujuće dobre strane alkohola

Iznenađujuće dobre strane alkohola

Iznenađujuće dobre strane alkohola
  • Objavljeno: Subota, 18.03.2017.
  • Broj pregleda: 699
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije nego posegnete za čašom, moramo napomenuti da je alkohol zdrav samo u malim količinama. Stručnjaci preporučaju 1 piće dnevno za žene (150 ml vina, 350 ml piva ili 40 ml likera), a 2 za muškarce. Sve više od toga ima suprotan učinak i ugrožava zdravlje.

Pomaže zdravlju srca

Ako ste u dobroj formi, umjereno konzumiranje alkohola smanjuje vjerojatnost srčanog udara za 25% do 40%. Mala količina alkohola, navodno, može povećati količinu dobrog (HDL) kolesterola u krvi. S druge strane, nekontrolirano opijanje povećava rizik za srčana i druga oboljenja.

Povećava energiju

Umjerena konzumacija alkohola vas može potaknuti na veću fizičku aktivnost, što pozitivno utječe na zdravlje. S druge strane, što više vježbate, to je veća vjerojatnost da ćete povremeno posegnuti za čašicom. Znanstvenici još nisu otkrili uzrok i poveznicu ovog fenomena.

Provjerite zašto trebate češće piti crno vino!

Sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca

Redovito pijenje piva može smanjiti vjerojatnost za nastanak bubrežnih kamenaca za 41%, dok preporučena konzumacija vina smanjuje vjerojatnost za 33%. Alkohol može biti, kao i kofein, diuretik što pomaže izbacivanju sitnih kristala putem mokraće. No, pretjerana konzumacija alkohola dovodi do dehidracije, što povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Potiče socijalnu aktivnost

Uz čašicu razgovora s dragim prijateljima, sjajno odgovara i čašica alkoholnog pića koja će potaknuti smijeh i odvažiti vas na intimniji razgovor, što dugoročno umanjuje stres.

Povećava seksualnu želju

Intimnost pomaže reducirati stres, a alkohol može potaknuti intimnost. S druge strane, pretjerana konzumacija alkohola smanjuje seksualnu želju ali i mogućnost izvedbe.

Štiti mozak

Nekoliko pića dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Također se smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Regulira šećer u krvi

Umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti