Zašto trebate češće piti crno vino?
Kada crno vino pijete u umjerenim količinama, ono može povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola, a istovremeno smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola koje narušava zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Crno vino usporava rast i širenje stanica raka prostate i dojke, a istovremeno sudjeluje u prevenciji raka usne šupljine.
Umjerena konzumacija crnog vina može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze i krvnih ugrušaka. Resveratrol je glavni aktivni sastojak crnog vina koji smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i sudjeluje u prevenciji prijevremenih znakova starenja.
Dosadašnja istraživanja su pokazala da je umjerena konzumacija crnog vina zdravija od potpuno izbjegavanja crnog vina. Polifenoli iz crnog vina jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv bakterija i virusa.
Crno vina potiče cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara, a flavonoidi iz crnog vina mogu pomoći u prevenciji različitih vrsta raka.
Istraživanja su pokazala da osobe koje umjereno konzumiraju crno vino imaju manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.
Nastavite čitati zašto je dobro piti crno vino.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345