Otkrijte zdravstvene prednosti jagoda!

Otkrijte zdravstvene prednosti jagoda!

Otkrijte zdravstvene prednosti jagoda!
  • Objavljeno: Utorak, 04.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste obožavatelj jagoda, ove činjenice o jagodama će vas ugodno iznenaditi.

Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda ima odličan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma. Jedino na što trebate pripaziti, ističu znanstvenici, jest da jagode budu organske i svježe jer ćete tek tada biti sigurni u to da ne sadrže štetne kemijske spojeve.

Jagode su odličan izvor folne kiseline

Jagode su odličan izvor folne kiseline, a već je poznato da manjak folne kiseline u tijelu može povećati rizik od nastanka ateroskleroze, bolesti kardiovaskularnog sustava koja povećava rizik od nastanka kognitivnih poremećaja.

Jagode štite od raka

Jagode su odličan izvor antocijanina, moćnih antioksidacijskih spojeva koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i pomažu u prevenciji razvoja raka stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da antocijanini djeluju i do čak 24 sata nakon same konzumacije.

Jagode su odličan izvor vitamina C

Samo jedna šalica jagoda sadrži više od 100% od preporučene doze vitamina C. Istraživanja su pokazala da je vitamin C učinkovit u smanjenju kronične upale u tijelu i regulaciji razine LDL (lošeg) kolesterola.

Jagode smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jagode mogu ublažiti upalne reakcije u tijelu, smanjiti rizik od hipertenzije i sniziti loš (LDL) kolesterol. Istraživanja pokazuju da žene koje dnevno jedu 3 ili više porcija jagoda, i drugog bobičastog voća, imaju 32% manje šanse za srčani udar.

Jagode su bogate vlaknima

Vlaknasta hrana važna je za vašu probavu jer vlakna pomažu radu crijeva. Redovita konzumacija jagoda potaknut će probavu i pomoći vam ako imate problema sa zatvorom.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti