Iskoristite 5 zdravstvenih prednosti jagoda!
Ako ste ljubitelj jagoda, ovo je vaše sretno doba godine. Iako su jagode dostupne u trgovinama cijele godine, sezona domaćih jagoda je tek počela.
Osim primamljivog okusa, boje i mirisa, jagode donose i brojne zdravstvene prednosti, od kojih smo izdvojili 5 najvažnijih.
Odličan su izvor folata
Jagode obiluju folatima (folnom kiselinom koja se nalazi u hrani). Nedostatak folne kiseline kod starijih osoba može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti i pad kognitivnih funkcija.
Pripremite čokoladnu tortu s jagodama!
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Jagode mogu ublažiti upalne reakcije u tijelu, smanjiti rizik od hipertenzije i sniziti loš (LDL) kolesterol. Istraživanja pokazuju da žene koje dnevno jedu 3 ili više porcija jagoda, i drugog bobičastog voća, imaju 32% manje šanse za srčani udar.
Obiluju vitaminom C
Šalica jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Istraživanja pokazuju da konzumacija vitamina C, za vrijeme stresnog razdoblja, može smanjiti krvni tlak a ta reakcija se najbolje očituje kod djece.
Iskoristite jagode za ljepotu kože!
Jagode su bogate vlaknima
Vlakna su važna za probavljanje hrane i pomažu radu crijeva. Potiču probavu i pomažu kod zatvora.
Obiluju antioksidansima
Jagode sadrže antocijanin, snažan antioksidans koji štiti od štetnog djelovanja okoliša, a posebice jakog sunca. Njegova atioksidativna moć traje 24 sata nakon konzumacije.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345