Jaje na dan - dvostruko veći rizik od dijabetesa
Muškarcima koji konzumiraju jedno jaje svaki dan prijeti čak 60 posto veća opasnost oboljenja od dijabetesa tipa dva.
Iako su bogata proteinima i važnim vitaminima, znanstvenici tvrde kako samo jedno jaje na dan može povećati rizik oboljenja od dijabetesa, javlja DailyMail.
Znanstvenici su do ovog zaključka došli prateći 57 tisuća muškaraca i žena kroz period od dvadeset godina.
Muškarcima koji konzumiraju jedno jaje svaki dan prijeti čak 60 posto veća opasnost oboljenja od dijabetesa tipa dva, kod žena je ta opasnost veća za 77 posto.
Čak 90 posto oboljelih od dijabetesa boluje od dijabetesa tipa dva koji uzrokuje nedovoljna proizvodnja inzulina u tijelu ili pak njegovo neiskorištavanje.
Taj tip dijabetesa uzrokuje i brojne druge poteškoće kao što su srčane bolesti. Ipak, uz odgovarajući stil života i terapiju, bolest se može kontrolirati.
Kako bismo spriječili nastanak dijabetesa, trebali bismo se hraniti uravnoteženo i umjereno te izbjegavati namirnice koje su bogate solju i mastima, a u prehranu što češće uvrstiti voće i povrće.
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Salata s kozicama
15 min12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345