Jedna od četiri osobe zaražene HIV-om pati od neuroloških komplikacija

Jedna od četiri osobe zaražene HIV-om pati od neuroloških komplikacija

Jedna od četiri osobe zaražene HIV-om pati od neuroloških komplikacija
  • Objavljeno: Srijeda, 01.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje pate od takvih problema imaju dvostruko veći rizik da će ranije umrijeti u usporedbi s HIV pozitivnim pacijentima koji nemaju neurološke komplikacije.

„Dobra vijest je da ljudi s HIV-om danas žive puno duže zato što sad imamo antiretrovirusnu terapiju," objašnjava dr. Chris Power, profesor neurologije na Sveučilištima Alberte i Calgarya.

No, loša vijest je da „ovo istraživanje bez sumnje pokazuje kako su neurološke komplikacije glavni uzrok poteškoća za osobe s HIV-om," dodao je Power.

Power i kolege došli su do otkrića na temelju njihovog rada kojeg su proveli na 1.651 HIV pacijentu, koji su liječeni između 1998. i 2008. godine.

Od tog broja, njih 404 je imalo neurološke probleme, kao što su napadi, demencija, bol živaca u udovima, gubitak pamćenja, glavobolje/migrene, oportunističke infekcije središnjeg živčanog sustava te poremećaje kretanja.

Autori istraživanja su također utvrdili kako su neurološke komplikacije dva puta češće među pacijentima kod kojih se već razvio AIDS, u usporedbi s onima čija HIV infekcija još nije toliko napredovala.

„To nas motivira da bolje analiziramo koji lijekovi pozitivno djeluju, da stvorimo kombinaciju optimalnih lijekova za smanjenje neuroloških komplikacija te da u laboratoriju istražimo nove lijekove koje možemo koristiti kako bi zaštitili mozak," zaključuje Power.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti