Znanstvenici pronašli dijelove proteina koji uništava HIV kod majmuna

Znanstvenici pronašli dijelove proteina koji uništava HIV kod majmuna

Znanstvenici pronašli dijelove proteina koji uništava HIV kod majmuna
  • Objavljeno: Srijeda, 01.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prošlo je više od 25 godina otkako su znanstvenici otkrili HIV, retrovirus odgovoran za AIDS. Od tada je došlo do napretka u liječenju koje pomaže usporiti širenje virusa, možda i obećavajućih tragova da će ga zaustaviti, no od lijeka još uvijek ništa. No, sa Sveučilišta Loyola, nam dolazi potencijalno otkriće. Istraživači su otkrili „ključne komponente" TRIM5-alfa, prirodnog proteina koji se bori i uništava virus u majmunu.

„Nalaz će nas možda dovesti do novih TRIM5a-temeljenih tretmana koji će uništiti HIV kod ljudi," naglašava istraživač Edward M. Campbell.

Istraživači s Harvarda su prvi prije šest godina identificirali zaštitnu moć TRIM5a kod majmuna, uz napomenu da je on 87 posto identična varijanta proteina koji se nalazi i u ljudima.

Nažalost, ova verzija još ne zaustavlja HIV, ali zahvaljujući 225.000 dolara vrijednom mikroskopu i visokom angažmanu tima, istraživači misle da znaju zašto je to tako; samo šest pojedinačnih aminokiselina, sastavni elementi proteina, čine razliku u stanicama ljudi i majmuna.

„Kako sužavaju svoje pretraživanje, istraživači se nadaju utvrditi koja amino kiselina, ili kombinacija aminokiselina, omogućuje TRIM5a da uspije uništiti HIV. Nakon što otkrijemo koje su to amino kiseline, možda će biti moguće genetski inženjeringom stvoriti TRIM5a koji će biti snažniji i efektivniji za ljude. Osim toga, ako ćemo bolje razumjeti temeljna djelovanja mehanizma, to će nam možda omogućiti razvoj lijekova koji oponašaju djelovanje TRIM5a."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti