Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jesu li pozitivne osobe uistinu zdravije?

Jesu li pozitivne osobe uistinu zdravije?

Jesu li pozitivne osobe uistinu zdravije?
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.09.2014.
  • Broj pregleda: 189
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vječni optimisti tvrde da im njihovo dobro raspoloženje donosi bolje zdravlje. Izgleda da nije sve samo u njihovim glavama jer postoje znanstveni dokazi koji podržavaju pozitivan stav u svrhu zaštite uma i tijela.

Primjerice, optimisti imaju upola manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao i srčanog i moždanog udara. To je otkrilo nedavno istraživanje koje je analiziralo podatke od 200 prethodnih istraživanja. Također se pokazalo da postoji povezanost između optimizma i smanjenog rizika od nastanka pretilosti i usvajanja nezdravih životnih navika.

Osobe, koje razmišljaju pozitivno, mogu i živjeti dulje jer je njihov imunološki sustav malo otporniji na prehladu, a tijelo i um se bolje nose s teškim životnim situacijama. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto, ali jesu ustanovili da optimisti rjeđe osjećaju anksioznost, što ih štiti od stresa i negativnih posljedica stresa, kao što su kronična upala i visok krvni tlak.

Što ako niste optimist? Stručnjaci ističu da polako počnete usvajati pozitivna razmišljanja za stvari koje vam se čine banalnima i da na njima budete zahvalni.

Naravno, pozitivno razmišljanje nije uvijek dobro. Može vas razoružati u situacijama kada je potrebna realnost. Primjerice, ako ste toliko pozitivni da ne vežete pojas tijekom vožnje, svoj život stavljate u veću opasnost od pesimista, koji će ga u većini slučajeva vezati.

Na kraju krajeva, najbolje je da se nadate i očekujete najbolje. Uživajte u dobrim danima, ne tražite im mane, ali budite spremni i na loše dane, nemojte živjeti u zabludi da ih nikada neće biti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti