Jesu li suplementi vitamina štetni?

Jesu li suplementi vitamina štetni?

Jesu li suplementi vitamina štetni?
  • Objavljeno: Petak, 18.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliki broj ljudi ne unosi adekvatnu količinu vitamina i minerala putem prehrane pa posežu za suplementima koji djeluju kao brza i dobra rješenja. Tijelu su vitaminski suplementi neprirodni i neće ih iskoristiti jednako dobro kao što bi iskoristilo vitamine iz voća i povrća.

Uzimanjem suplemenata povećavate rizik od nastanka prevelike razine vitamina i minerala u tijelu. Najrizičniji su suplementi minerala, pogotovo suplementi željeza i kalcija. Prekomjeran unos kalcija je povezan s povećanim rizikom od nastanka srčanog i moždanog udara i bubrežnih kamenaca.

To ne znači da ne biste trebali uzimati suplemente, već da neke vitamine i minerale uvijek unosite putem prehrane. Ipak, ako razmišljate o uzimanju suplemenata, svakako se posavjetujte s liječnikom. Za neke vitamine stručnjaci preporučuju uzimanje suplemenata jer ih pronalazimo u malom broju namirnica.

Vitamin D pronalazimo u jako malom broju namirnica, a najbolji izvor je sunce. Da biste zadovoljili tjelesnu potrebu za vitaminom D je dovoljno 3 do 4 puta tjedno izlagati se sunčevim zrakama u razdoblju od 15 do 20 minuta. Ako to niste u mogućnosti, stručnjaci preporučuju uzimanje suplemenata.

Uvijek je bolje vitamine i minerale unositi putem cjelovitih namirnica jer na taj način unosite sve što vašem tijelu treba za organizam. Također, tijelo puno bolje apsorbira vitamine iz cjelovitih namirnica nego iz suplemenata.

Cjelovite namirnice sadrže niz fitokemikalija, vlakna, proteina i masti. Sve su to nutritivno vrijedni spojevi koji su neophodni za pravilan rad organizma.

Saznajte koji suplementi pobjeđuju depresiju!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti