Zašto ne trebate izbjegavati masti?

Zašto ne trebate izbjegavati masti?

Zašto ne trebate izbjegavati masti?
  • Objavljeno: Petak, 18.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da prekomjeran unos masti povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara. No, novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Psychiatry & Neuroscience, otkriva da manjak masti povećava rizik od nastanka depresije.

Znanstvenici su ustanovili da preniska razina kolesterola u krvi može povećati rizik od nastanka suicidalnih misli za čak 112%. Mozak se sastoji od 60% masti i koristi 25% kolesterola iz krvotoka. Drugim riječima, mozak ne može normalno funkcionirati bez adekvatne količine masti.

Od ukupnog preporučenog unosa kalorija, 25 do 35% njih trebate unositi putem masti. Najbolje su omega 3 masne kiseline jer one povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola. Prethodna istraživanja su pokazala da manjak omega 3 masnih kiselina povećava rizik od nastanka depresije i naglih promjena raspoloženja.

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su tuna, losos, sardine, haringa, chia sjemenke, lanene sjemenke i sjemenke konoplje. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara. Također su se pokazale su učinkovitima u poticanju mršavljenja i održavanju zdrave tjelesne težine.

Što trebamo znati o mastima?

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti