Još uvijek nema lijeka za jutarnju mučninu

Još uvijek nema lijeka za jutarnju mučninu

Još uvijek nema lijeka za jutarnju mučninu
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Oko polovice svih trudnica pati od mučnine i povraćanja, osobito u prva tri mjeseca.

Obično nije opasno, ali žene često pokušavaju ublažiti simptome s domaćim pripravcima, alternativnim terapijama ili uporabom lijekova.

Međutim detaljnim pregledom više od 27 istraživanja koja su uključivala više od 4.000 trudnica nije pronađen pouzdan i siguran tretman.

Pregledom su pregledana istraživanja o uobičajenim tretmanima, uključujući đumbir, akupunkturu, antihistaminike i lijekove protiv povraćanja.

U šest istraživanja akupresure, prstima se primjenjuje pritisak na različite ključne točke u tijelu, te dva akupunkture nije bilo značajne razlike u onima koji koriste tehnike i onima koji ne koriste iste.

Istraživači su objasnili kako postoje „ograničeni dokazi" za pozitivan učinak đumbira u ublažavanju mučnine, kao i za vitamin B6, antihistaminike te neke lijekove protiv povraćanja.

No opet đumbir uzrokuje žgaravicu kod nekih ljudi, dok lijekovi protiv povraćanja kod nekih uzrokuju pospanost.

Vodeća istraživačica dr. Anne Matthews, sa Sveučilišta u Dublinu, objašnjava: „Neka istraživanja koja smo proučili imaju koristi, ali općenito su rezultati nedosljedni i bilo je teško povući čvrste zaključke o bilo kojem tretmanu zasebno."

„Također nismo bili u mogućnosti dobiti mnogo informacija o tome da li ti tretmani zapravo čine kakvu razliku u njihovoj kvaliteti života."

Dr. Anne Matthews je dodala: „Unatoč mnoštvu različitih tretmana na raspolaganju, trenutno nije moguće identificirati siguran i učinkovit tretman za mučninu i povraćanje u ranoj trudnoći."

„Teškoće u interpretaciji rezultata istraživanja naglašavaju potrebu za daljnjim, detaljnijim istraživanjima u ovom području."

Dodatni savjeti za jutarnju mučninu su dosta odmora, pijte malo tekućine ali često radi sprečavanja dehidracije te jedite male obroke koji su blagi, kao što su tost ili krekeri.

Izbjegavajte jake mirise i jedite hladnu hranu više nego toplu, jer to smanjuje mirise koje hrana proizvodi.

Kod jedne na otprilike 200 žena bolest je tako ozbiljna da ne mogu zadržavat nikakvu hranu ili tekućinu, a taj oblik je poznatiji kao prekomjerno povraćanje u trudnoći (hyperemesis gravidarum). Ono zahtijeva hitno liječenje, jer može uzrokovati gubitak težine i povećava vjerojatnost krvnih ugrušaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti