Kada je prekasno za začeće?

Kada je prekasno za začeće?

Kada je prekasno za začeće?
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene se sve kasnije odlučuju na trudnoću. Sve dulje se ostvaruju na području karijere, zbog čega se na začeće često odluče iza 35. godine.

U posljednje 4 godine se prosječna dob prve trudnoće povećala u većini zemalja u svijetu i sve veći broj žena se za začeće odluče sredinom tridesetih.

"Ovo su česti slučajevi u našoj praksi", izjavila je dr. Rebecca Starck i dodala kako "žene se za začeće odlučuju sve kasnije, bez obzira na povećanje rizika od nastanka raznih komplikacija i pobačaja."

No, dr. Starch također ističe da zdrava žena u četrdesetima može imatu jednaku vjerojatnost za začeće kao i zdrava žena na kraju dvadesetih, naročito ako pripremi svoje tijelo na trudnoću putem zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Kada dođe do začeća, potrebno je da nastavi s pravilnom prehranom i održava zdravu tjelesnu težinu.

Ovo istraživanje također pokazuje da su žene u srednjim tridesetima bolje i educirane i u pravilu imaju bolja primanja od žena mlađe životne dobi.

No, bez obzira na cjelokupno zdravlje i životne navike, trudnoća tijekom tridesetih sa sobom nosi rizike od nastanka nekih komplikacija. Rizik od nastanka urođenih poremećaja kod bebe je i dalje relativno nizak.

Iz razloga što su žene rođene s ograničenim brojem jajašaca, a jajašca, kao i svaki drugi dio tijela, stare, žene se suočavaju s povećanim rizikom.

Znanstvenici ističu da trudnoća u srednjim tridesetima može proći bez ikakvih komplikacija, ali da je rizik od nastanka komplikacija ipak malo veći nego kod trudnoće krajem dvadesetih.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti