Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kada je prekasno za začeće?

Kada je prekasno za začeće?

Kada je prekasno za začeće?
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.05.2014.
  • Broj pregleda: 1.666
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene se sve kasnije odlučuju na trudnoću. Sve dulje se ostvaruju na području karijere, zbog čega se na začeće često odluče iza 35. godine.

U posljednje 4 godine se prosječna dob prve trudnoće povećala u većini zemalja u svijetu i sve veći broj žena se za začeće odluče sredinom tridesetih.

"Ovo su česti slučajevi u našoj praksi", izjavila je dr. Rebecca Starck i dodala kako "žene se za začeće odlučuju sve kasnije, bez obzira na povećanje rizika od nastanka raznih komplikacija i pobačaja."

No, dr. Starch također ističe da zdrava žena u četrdesetima može imatu jednaku vjerojatnost za začeće kao i zdrava žena na kraju dvadesetih, naročito ako pripremi svoje tijelo na trudnoću putem zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Kada dođe do začeća, potrebno je da nastavi s pravilnom prehranom i održava zdravu tjelesnu težinu.

Ovo istraživanje također pokazuje da su žene u srednjim tridesetima bolje i educirane i u pravilu imaju bolja primanja od žena mlađe životne dobi.

No, bez obzira na cjelokupno zdravlje i životne navike, trudnoća tijekom tridesetih sa sobom nosi rizike od nastanka nekih komplikacija. Rizik od nastanka urođenih poremećaja kod bebe je i dalje relativno nizak.

Iz razloga što su žene rođene s ograničenim brojem jajašaca, a jajašca, kao i svaki drugi dio tijela, stare, žene se suočavaju s povećanim rizikom.

Znanstvenici ističu da trudnoća u srednjim tridesetima može proći bez ikakvih komplikacija, ali da je rizik od nastanka komplikacija ipak malo veći nego kod trudnoće krajem dvadesetih.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti