Srčani bolesnici trebaju biti oprezni s vježbanjem

Srčani bolesnici trebaju biti oprezni s vježbanjem

Srčani bolesnici trebaju biti oprezni s vježbanjem
  • Objavljeno: Petak, 16.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fizička aktivnost se preporuča svim osobama, uključujući i one koje pate od srčanih bolesti. No, previše intenzivna tjelovježba može povećati rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara, otkriva nam novo istraživanje, objavljeno u časopisu BMJ.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 osoba kojima je dijagnosticirana bolest koronarna bolest. Njemački znanstvenici su proučavali njihove cjelokupne životne navike, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike.

Kada su znanstvenici proučili rezultate istraživanja, došli su do zapanjujućih zaključaka. Osobe, koje su rijetko ili nikako vježbale, su imale dvostruko veći rizik od nastanka srčanog i moždanog udara i 4 puta veću vjerojatnost od nastanka prijevremene smrti.

No, rizik od nastanka srčanog udara je bio dvostruko veći i kod sudionika koje su svakodnevno vježbale previše intenzivno.

Iako je očito da manjak aktivnost skraćuje život, ovo istraživanje otkriva i da previše intenzivna tjelovježba može biti jednako štetna.

Znanstvenici ističu da se svi srčani bolesnici prije početka s nekim programom vježbanja trebaju posavjetovati s liječnikom. Također trebaju imati na umu da adekvatna tjelovježba može pospješiti kvalitetu njihovog života i smanjiti rizik od prijevremene smrti.

Nažalost, stručnjaci nemaju univerzalnu preporuku za srčane bolesnike kada je u pitanju tjelovježba. Preporučena količina i intenzitet vježbanja je individualan i ne može se generalizirati. Upravo zbog toga je važno da se posavjetujete s liječnikom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti