Mamografija – spas za veliki broj života ili zastarjela tehnika?

Mamografija – spas za veliki broj života ili zastarjela tehnika?

Mamografija – spas za veliki broj života ili zastarjela tehnika?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prošle godine su švicarski znanstvenici počeli testirati učinkovitost tehnologije za mamografiju. Nakon godine dana istraživanja, otkrili su da bi, što se mamografije tiče, trebala postojati velika zabrinutost. Mamografija pomaže u prevenciji 1 smrti u 1000 žena, a puno većem broju žena zapravo šteti. Zaključili su da je tehnika mamografije poprilično zastarjela i da na njoj treba poraditi, a da do tada treba što manji broj žena odlaziti na mamografiju.

Svaku ženu, koja planira mamografiju, treba upoznati s prednostima i nedostacima pretrage, a znanstvenici su zaključili da mamografija u većini slučajeva više šteti nego što koristi. Tri primarna razloga zbog kojih su znanstvenici učinkovitost i sigurnost mamografije stavili pod veliki upitnik su zastarjela klinička istraživanja, nerazmjer prednosti i nedostataka i iskrivljena slika žena o prednostima mamografije.

Zastarjela klinička istraživanja

Prvo kliničko istraživanje se provelo prije više od 50 godina, a zadnje prije gotovo 15 godina. Prednosti mamografije su se zapravo ustanovile u vrijeme kada postupak dijagnosticiranja i liječenja raka dojke nije bio napredan kao što je danas. Znanstvenici su zaključili da prednosti, koje su se tada ustanovile, ne mogu biti primijenjene u suvremenoj modernoj medicini.

Nerazmjer prednosti i nedostataka

Najveće provedeno istraživanje na temu mamografije, u kojemu je sudjelovalo 90000 žena i koje je trajalo 25 godina, je pokazalo da mamografija nema apsolutno nikakvo djelovanje na smrtnost uzrokovanu rakom dojke. Pokazalo se da je čak 22% žena dobilo krive nalaze i da je tretman bio previše intenzivan i u krajnju ruku nepotreban. S obzirom da mamografija smanjuje smrtnost za 15%, a daje krive nalaze u čak 30% slučajeva, mamografija se ne može smatrati pouzdanom i sigurnom. Da bi stvar bila još gora, veliki broj žena će iskusiti značajan psihološki stres koji će trajati godinama zbog lažnog pozitivnog nalaza.

Iskrivljena slika žena o prednostima mamografije

U jednom istraživanju je većina žena izjavila da vjeruju u to da mamografija smanjuje postotak smrtnosti za barem 50%. U stvarnosti je taj postotak puno manji, u najboljem slučaju tek 20%. Žene ni ne mogu donijeti racionalne zaključke kada nisu dobro informirane. Većina žena i dalje vjeruje da znanost podupire mamografiju.

Tako, primjerice, 3D mamografija izlaže ženu opasnoj količini radijacije, bez značajnijih virtualnih prednosti. Žene trebaju shvatiti da postoje i drugi načini testiranja i dijagnosticiranja raka dojke. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a svaka žena ima pravo odabrati hoće li ići na jedan test ili ne.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti