Kada odvesti dijete na prvi pregled vida?

Kada odvesti dijete na prvi pregled vida?

Kada odvesti dijete na prvi pregled vida?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Oči su najvažnije ljudsko osjetilo jer putem vida primamo 90 % informacija iz okoline u kojoj se nalazimo. Zdravlje organa vida i očuvanje kvalitete i oštrine važno je za sve osobe, ali ponajviše za djecu u razvoju.

Pregled vida kod djece prije četvrte godine postao je obavezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Do sada se prvi pregled obavezno morao obavljati prije upisa u prvi razred osnovne škole ali je neke poteškoće sa vidom bitno otkriti i ranije kako bi se uspješno liječili problemi. Smanjena oštrina vida i slabovidnost kod male djece, nošenjem naočala može smanjiti probleme sa vidom u starijoj i odrasloj dobi.

Okulistički centar u svojoj poliklinici ima i ordinaciju za djecu. Većina roditelja nije upoznata sa time da se pregled vida kod djece može obaviti i u vrlo ranoj dobi. Kod oslabljenog vida djece nedostaju reakcije na lice roditelja i lako ih je prepoznati ako dijete očima ne prati pokrete koje promatra. Ako dijete često škilji ili trlja oči te se javlja crvenilo, bitno je što prije posjetiti oftamologa kako bi se što prije postavila dijagnoza. Refraktivne pogreške mogu se ispraviti nošenjem naočala ili kontaktnih leća i što se ranije otkriju takve pogreške i poremećaji, šanse za izlječenjem su veće.

Učestalo korištenje tehnologije i ekrana koji reflektiraju jaku svjetlost može biti jedan od uzroka poteškoća sa vidom. Djeca danas sve ranije počinju koristiti mobilne uređaje i time izlažu svoje oči velikom stresu i povećanom riziku za kratkovidnost. Oči se pregledavanjem sadržaja na ekranu naprežu više nego kada dijete provodi vrijeme u igri. Boravak u prirodi i na otvorenim prostorima pomaže u razvoju vida i fokusiranju oka na daljinu što ima pozitivan učinak na samu oštrinu.

Obratite pažnju na vid svoje djece i na vrijeme ih dovedite na pregled u očnu polikliniku Okulistički centar. Višegodišnje iskustvo naših liječnika pružiti će Vam kvalitetnu uslugu u ugodnom ambijentu poliklinike! Pronađite nas na našoj web stranici ili na adresi Drage Gervaisa 22 (Špansko) i Maksimirska 94!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti