Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Već smo debelo zašli u ljeto, no još uvijek imamo rasprave na plažama tipa: da li mom djetetu trebaju sunčane naočale, ili su one samo potrošni modni dodatak?

Istraživanja su pokazala kako je većina roditelja neozbiljna kod zaštite dječjih očiju, a 76% ispitanih je priznalo da njihova djeca ne nose uvijek naočale.

To sigurno nije zato što ih ne vole, jer je isti postotak rekao da štite svoju djecu od UV zraka tako što ih mažu kremama za sunčanje.

Izlaganje sunčevim zrakama može naštetiti očnim lećama i mrežnici i to sve vodi dugoročnoj oštećenosti vida. S ovim povezuju se i bolesti kao što je nastanak katarakte i makularna degeneracija.

Istraživanjem na 2 000 djece je zaključeno da 29% posto roditelja nikad nije kupilo naočale za svoju djecu, a  kod onih koji su kupili važnija je bila cijena od kvalitete. Samo 25% njih je kupilo renomirani brend.

Stručnjaci su iznenađeni brojem onih kojima je važnije da su naočale jeftine i šarene, a ne kvalitetne. Naočale ne trebaju biti skupe da bi nudile dobru zaštitu, ali je važno da roditelji provjere da naočale imaju CE oznaku.

Djeca sa očima svijetle boje su najviše podložna oštećenjima od sunca i uvijek bi trebala nositi sunčane naočale.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti