5 razloga zbog kojih morate piti sok od šipka!

5 razloga zbog kojih morate piti sok od šipka!

5 razloga zbog kojih morate piti sok od šipka!
  • Objavljeno: Subota, 31.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna dosadašnja istraživanja su pokazala da šipak, kao i sok od šipka, ima odlično djelovanje na zdravlje organizma.

S obzirom da je trenutno sezona šipka, pravo je vrijeme da u njemu uživate svakodnevno, a mi vam donosimo i razloge zašto.

Sok od šipka sadrži niz ljekovitih spojeva

Osim visoke koncentracije vlakana, vitamina C, vitamina K i kalija, šipak sadrži i dva spoja koji mogu pomoći u prevenciji niza bolesti, a to su punicinska kiselina i punikalagin. Punicinska kiselina se nalazi u sjemenkama šipka i štiti stanice od oksidacijskog stresa. Punikalagin je spoj kojega pronalazimo u samom soku šipka, kao i u kori. On ima odlična antioksidacijska svojstva, i do 3 puta veća od zelenog čaja i crnog vina.

Sok od šipka regulira razinu krvnog tlaka

Istraživanja su pokazala da sok od šipka može regulirati razinu krvnog tlaka. Naime, dovoljno je svaki dan popiti 150ml soka od šipka da biste primijetili prve rezultate. Na taj način šipak sudjeluje i u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanih bolesti i srčanog udara.

Sok od šipka regulira razinu kolesterola u krvi

Uz to što regulira razinu krvnog tlaka, sok od šipka regulira i razinu kolesterola. Redovita konzumacija soka od šipka može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova. No, ističu stručnjaci, svakako se prvo posavjetujte sa stručnjakom.

Sok od šipka smanjuje rizik od nastanka raka

Rak prostate je najčešći tip raka kod muškaraca, a rak dojke je najčešći tip raka kod žena. Istraživanja su pokazala da sok od šipka može smanjiti rizik od nastanka raka prostate i raka dojke, kao i pomoći u prevenciji daljnjeg širenja.

Sok od šipka je zamjena za šećer

Sjemenke šipka su slatke i mogu biti odlična zamjena za šećer i med. Tako, primjerice, kod pripreme napitaka možete umjesto šećera i meda dodati nekoliko žličica sjemenki šipka.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti