Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako šećer uništava pamćenje?

Kako šećer uništava pamćenje?

Kako šećer uništava pamćenje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.10.2013.
  • Broj pregleda: 152
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne možete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve? Možda je čokolada koju ste pojeli nekoliko sati prije glavni krivac. Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology, otkrivaju da povišena razina šećera u krvi narušava pamćenje.

Znanstvenici iz Njemačke su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovala 141 potpuno zdrava osoba. Sudionici su rješavali testove pamćenja prije i poslije mjerenja razine šećera u krvi.

Znastvenici su također skenirali mozak sudionika kako bi mjerili hipokampus, dio mozga koji igra važnu ulogu u pamćenju.

Rezultati istraživanja su pokazali da što je razina šećera u krvi bila viša, to su sudionici imali lošije rezultate na testovima pamćenja. Također su otkrili da konstatno visoka razina šećera u krvi može dugoročno smanjiti hipokampus.

"Povišena razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile u mozak, čime se smanjuje dotok krvi u mozak, kao i dotok nutritivnih tvari", objašnjava prof. Agnes Flöell i dodaje kako "visoka razina šećera u krvi također može narušiti komunikaciju između stanica hipokampusa."

Ne morate u potpunosti prestati konzumirati šećer da bi zadržali dobro pamćenje. No, samo malom promjenom životnih navika ćete zaštiti pamćenje od visoke razine šećera u krvi.

Prehrana bogata proteinima, vlaknima i cjelovitim žitaricama dokazano pospješuje pamćenje, a ovo istraživanje potvrđuje činjenicu da štiti pamćenje od štetnog učinka visoke razine šećera u krvi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti