Kako šećer uništava pamćenje?

Kako šećer uništava pamćenje?

Kako šećer uništava pamćenje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ne možete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve? Možda je čokolada koju ste pojeli nekoliko sati prije glavni krivac. Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology, otkrivaju da povišena razina šećera u krvi narušava pamćenje.

Znanstvenici iz Njemačke su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovala 141 potpuno zdrava osoba. Sudionici su rješavali testove pamćenja prije i poslije mjerenja razine šećera u krvi.

Znastvenici su također skenirali mozak sudionika kako bi mjerili hipokampus, dio mozga koji igra važnu ulogu u pamćenju.

Rezultati istraživanja su pokazali da što je razina šećera u krvi bila viša, to su sudionici imali lošije rezultate na testovima pamćenja. Također su otkrili da konstatno visoka razina šećera u krvi može dugoročno smanjiti hipokampus.

"Povišena razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile u mozak, čime se smanjuje dotok krvi u mozak, kao i dotok nutritivnih tvari", objašnjava prof. Agnes Flöell i dodaje kako "visoka razina šećera u krvi također može narušiti komunikaciju između stanica hipokampusa."

Ne morate u potpunosti prestati konzumirati šećer da bi zadržali dobro pamćenje. No, samo malom promjenom životnih navika ćete zaštiti pamćenje od visoke razine šećera u krvi.

Prehrana bogata proteinima, vlaknima i cjelovitim žitaricama dokazano pospješuje pamćenje, a ovo istraživanje potvrđuje činjenicu da štiti pamćenje od štetnog učinka visoke razine šećera u krvi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti