Trebate li prestati piti voćne sokove?

Trebate li prestati piti voćne sokove?

Trebate li prestati piti voćne sokove?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bez obzira na to od kojeg voća su sokovi, uvijek je zdravije pojesti cjelovito voće nego piti sokove od voća. Voćni sokovi ne zaslužuju tako dobru reputaciju kada je u pitanju uravnotežena prehrana ili poboljšanje zdravlja organizma.

Većina voćnih sokova sadrži samo kalorije i šećere, dok putem konzumacije cjelovitog voća unosite niz minerala i vitamina koji su dobri za vaše tijelo.

Nedavno istraživanje znanstvenika iz Australije je pokazalo da je tek jedna čaša voćnog soka dnevno dovoljna da se razina krvnog tlaka poveća.

Saznajte koliko je štetno piti sokove!

Znanstvenici su proveli istraživane koje je trajalo 12 mjeseci. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama. Kada su u obzir uzeli i druge faktore, kao što su dob i tjelesna težina, došli su do jasnih rezultata.

Sistolički krvni tlak je bio za 3 do 4 jedinice veći kod osoba koje su svakodnevno pile voćne sokove, u odnosu na osobe koje su sokove pile rijetko ili nikako. Putem konzumacije sokova unosite suvišan šećer, za kojega je poznato da može povećati razinu krvnog tlaka.

Ispijanje voćnih sokova je postalo popularno u posljednjih nekoliko desetljeća, a mišljenja stručnjaka po pitanju utjecaja voćnih sokova variraju. No, većina njih se slaže da je bolje pojesti cjelovito voće.

Isprobajte sokove od ljekovitog bilja za zdravlje!

Voćne sokove možete zaboraviti u potpunosti, osim ako ih sami cijedite. Čak i tada ih trebate piti umjereno, a to znači nekoliko puta tjedno.

Znanstvenici preporučuju da biste radije trebali koristiti cjelovito voće i od njega raditi smoothie. Tada ćete iskoristiti sve nutritivne vrijednosti voća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti