Kako loš san djeluje na zdravlje?

Kako loš san djeluje na zdravlje?

Kako loš san djeluje na zdravlje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Odrasle osobe u prosjeku spavaju 7.5 do 9 sati dnevno, dok tinejdžeri i osobe do dobi od 25 spavaju oko 9.25 sati dnevno. Tek oko 5% populacije može funkcionirati normalno s manje od 7 sati sna dnevno.

Nakon duljeg razdoblja manjka sna ćete vrlo vjerojatno primijetiti kako vaše tijelo otežano funkcionira. Dokazano je da manjak sna može povećati rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Kako biste povećali broj sati koje spavate i pospješili samu kvalitetu sna, svaki dan odlazite spavati u isto vrijeme, uključujući i vikende pa će vaše tijelo znati kada je vrijeme za san. Na taj ćete način ustaliti biološki ritam.

Najvažnije je da ostanete konzistentni. Također, probajte što više biti u pokretu. Fizička aktivnost čini čuda za san i može pospješiti oslobađanje melatonina, hormona koji regulira potrebu za snom i spavanje.

Prestanite piti kavu u popodnevnim satima. Kofein nemojte piti najmanje 6 sati prije odlaska u krevet. Kava bez kofeina može biti varljiva jer sadrži malu količinu kofeina, koja je za neke osobe sasvim dovoljna da naruši kvalitetu sna.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti