Kako mjesec utječe na san?

Kako mjesec utječe na san?

Kako mjesec utječe na san?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednja istraživanja pokazuju da mjesec može utjecati na raspoloženje, tjelesnu težinu i spavanje. Znanstvenici iz Švedske su otkrili da promjene mjeseca mogu uzrokovati promjene u kvaliteti spavanja. Ponekad će uzrokovati da vaš san ne bude dubok kao inače i da spavate kraće.

Znanstvenici su otkrili da tijekom punog mjeseca veliki broj ljudi tijekom spavanja postane osjetljivija na zvukove i da spavaju oko 25 minuta kraće. Tijekom punog mjeseca se REM faza sna može produljiti za čak 30 minuta.

Tijekom istraživanja su znanstvenici promatrali promjene spavanja kod sudionika koji su trebali ispuniti upitnik s pitanjima o cjelokupnim životnim navikama i zdravstvenom stanju. Prethodna istraživanja su pokazala da promjene mjeseca mogu uzrokovati hormonalne promjene kod ljudi.

Rezultati istraživanja su pokazali da većini sudionika tijekom punog mjeseca treba u prosjeku 5 minuta dulje da zaspu. U tijelima sudionika je bila snižena razina melatonina, hormona koji direktno utječe na san.

No, rezultati istraživanja nisu potkrijepljeni s dovoljno dokaza da bi se smatrali pouzdanima. Znanstvenici predlažu da uvijek vodite uobičajeni ritam spavanja koji će vam omogućiti da vaše tijelo bude manje osjetljivo na promjene mjeseca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti