Vježbe snage pobjeđuju glavobolju

Vježbe snage pobjeđuju glavobolju

Vježbe snage pobjeđuju glavobolju
  • Objavljeno: Srijeda, 06.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Danske su proveli malo istraživanje u kojemu su ustanovili da vježbe snage mogu pomoći u prevenciji glavobolje i ublažiti njihov intenzitet. Naime, mišići vrata i ramena su kod osoba, koje učestalo vode borbu s glavobolom, slabiji za čak 26%

"U svrhu prevencije i ublažavanja glavobolja je vrlo važno shvatititi princip na koji funkcionira mišićni i koštani sustav", izjavio je voditelj istraživanja prof. Bjarne H. Madsen.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cephalalgia, je sudjelovalo 60 odraslih osoba koje su patile od učestalih glavobolja i njih 30 koji nisu. Učestale glavobolje označavaju glavobolje koje se javljaju 3 do 4 puta tjedno. Znanstvenici su testirali i mjerili snagu mišića vrata i ramena kod svakog sudionika i na kraju otkrili da su oni čak 26% snažniji kod osoba koje ne pate od učestalih glavobolja.

Prethodna istraživanja su već pokazala da redovito vježbanje može pomoći u prevenciji i ublažavanju intenziteta glavobolja, a ovim istraživanjem se to i potvrđuje. Znanstvenike je iznenadilo to da su mišići vrata i ramena slabiji kod osoba koje pate od učestalih glavobolja.

Najčešći tip glavobolje je tenzijska glavobolja koju karakterizira povećana napetost, ali ne toliko i bolovi, kao što je slučaj kod migrena ili cluster glavobolja koje su obično popraćene začepljenošću sinusa, osjetljivošću na svjetlost pa čak i mučninama i povraćanjem.

Znanstvenici ističu da je jačanje mišića vrata i ramena naročito važno za osobe koje imaju sjedilački tip posla, a to ćete najbolje postići vježbama snage, kao što su sklekovi i podizanje udega.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti